Ovocný dezert z jahod, žloutkové pěny, tvarohu, želatiny a šlehačky, podávaný ozdobený nasekanými lístky máty.
Ingredience:
500 g | jahod |
250 g | měkkého tvarohu |
100 ml | smetany ke šlehání |
3 lžíce | cukru |
10 ks | nasekaných lístků máty |
5 ks | plátků želatiny |
2 ks | žloutků |
Postup:
1. Želatinu namočíme do studené vody nabobtnat
2. Očištěné jahody omyjeme, osušíme, velké plody rozpůlíme nebo rozčtvrtíme a potom 300 g rozmixujeme na jemno
3. Rozmixované jahody necháme přejít varem, sundáme je z tepla, vmícháme do nich vymačkanou želatinu a pak pozvolna je přidáváme do pěny ušlehané ze žloutků a cukru, poté postupně vmícháme měkký tvaroh a vložíme na 30 minut do chladničky
4. Krátce předtím než začne pěna želírovat vmícháme do tuha ušlehanou smetanu a dáme na 3 hodiny do chladničky vychladit
5, Podáváme ji v podobě kopečků, které rozdělíme na talíře společně se zbylými jahodami a na jemno nasekanými lístky máty.