REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jablíčkové balíčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kynuté těsto rozválené na pracovní ploše a pak rozkrájené na obdélníčky, pokladené jablečnou nádivkou, přeložené těstem ozdobně nakrájeným mřížkovým válečkem, nakonec upečené v troubě dozlatova.


Ingredience:
350 gpolohrubé mouky
250 grozpuštěné Hery anebo másla
150 ghladké mouky
60 gcukru
25 gdroždí
100 mlmléka
1 ksvejce
špetka soli
vejce na pomašlování
moučkový cukr na posypání
mouka na pomoučení pracovní plochy
Na jablkovou náplň:
1 kgjablek
4 lžícevody
3 lžícepískového cukru
1 balíčekvanilinového cukru
špetka mleté skořice

Postup:

1. Kdo nemá pekárnu, zadělá těsto ručně; z trochy vlažného mléka, cukru a droždí zaděláme kvásek, sypké suroviny promícháme dohromady, přidá ostatní ingredience a nakonec do těsta zapracujeme vzejitý kvásek, zpracujeme ručně až těsto pod vařečkou mlaská (nebo těsto zpracujeme pomocí robota)
2. Po nakynutí těsto rozdělím na čtyři díly a ty rozválíme na obdélníky velké cca 20×30 cm, ty ještě rozdělíme na tři části
3. Obdélníčky těsta potřeme v tomto případě jablíčkovou nádivkou, pouze do poloviny a druhou polovinu přejedeme jednoručním mřížkovým válečkem, přehneme přes náplň (náplň nedáváme až ke kraji, špatně by se přitiskla protilehlá strana!)
4. Před pečením balíčky potřeme rozšlehaným vejcem
5. Pečeme na 180 °C asi 20 min, jak komu peče trouba
6. Hotové vychladlé balíčky ještě posypeme moučkovým cukrem.

Příprava jablečné náplně:
1. Oloupaná jablka pokrájíme na čtvrtky, zbavíme jádřinců a nahrubo nastrouháme (nebo pokrájíme na tenké plátky)
2. Dáme do hrnce, přidáme vodu a na mírném ohni za občasného zamíchání dusíme doměkka
3. Pak přidáme pískový cukr, vanilinový cukr a skořici
4. Když je jablečná kaše dostatečně hustá a většina vody se odpařila můžeme ji použít.

Poznámka:

Autorka receptu i fotografie: Věra Skoumalová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Vynikající kozí sýr třikrát jinak!

Léto a lehké pokrmy patří neodmyslitelně k sobě. Zkuste si vaše oblíbené jídlo ozvláštnit přídavkem kozího sýra. Nejen, že dodá lahodnou chuť, ale také je vhodný pro ty, kteří trpí intolerancí na kravskou bílkovinu. Kozí sýr najde uplatnění při grilovačce či na slano s palačinkou. Výborný je také v kombinaci s bramborami.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Apfelkiechl a štrúdl aneb Když přichází jablečný čas

Jablko patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější ovoce u nás, a v některých končinách už nastává jeho sklizeň. V českých kuchyních se velmi často objevují recepty spojené právě s jablky. Ať už je to štrúdl, salát s karamelizovanými jablky nebo třeba jablečný ocet. Zatímco u nás se sklidí zhruba 230 000 tun jablek ročně, v Jižním Tyrolsku je tomu přes jeden 1 000 000 tun. Proto není divu, že každá farma Roter Hahn má své vlastní tradiční a rodinné recepty na zpracování jablek ve formě báječných domácích produktů nebo jako nějakou sladkou pochoutku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy