Kynuté těsto rozválené na pracovní ploše a pak rozkrájené na obdélníčky, pokladené jablečnou nádivkou, přeložené těstem ozdobně nakrájeným mřížkovým válečkem, nakonec upečené v troubě dozlatova.
Ingredience:
350 g | polohrubé mouky |
250 g | rozpuštěné Hery anebo másla |
150 g | hladké mouky |
60 g | cukru |
25 g | droždí |
100 ml | mléka |
1 ks | vejce |
špetka soli | |
vejce na pomašlování | |
moučkový cukr na posypání | |
mouka na pomoučení pracovní plochy | |
Na jablkovou náplň: | |
1 kg | jablek |
4 lžíce | vody |
3 lžíce | pískového cukru |
1 balíček | vanilinového cukru |
špetka mleté skořice |
Postup:
1. Kdo nemá pekárnu, zadělá těsto ručně; z trochy vlažného mléka, cukru a droždí zaděláme kvásek, sypké suroviny promícháme dohromady, přidá ostatní ingredience a nakonec do těsta zapracujeme vzejitý kvásek, zpracujeme ručně až těsto pod vařečkou mlaská (nebo těsto zpracujeme pomocí robota)
2. Po nakynutí těsto rozdělím na čtyři díly a ty rozválíme na obdélníky velké cca 20×30 cm, ty ještě rozdělíme na tři části
3. Obdélníčky těsta potřeme v tomto případě jablíčkovou nádivkou, pouze do poloviny a druhou polovinu přejedeme jednoručním mřížkovým válečkem, přehneme přes náplň (náplň nedáváme až ke kraji, špatně by se přitiskla protilehlá strana!)
4. Před pečením balíčky potřeme rozšlehaným vejcem
5. Pečeme na 180 °C asi 20 min, jak komu peče trouba
6. Hotové vychladlé balíčky ještě posypeme moučkovým cukrem.
Příprava jablečné náplně:
1. Oloupaná jablka pokrájíme na čtvrtky, zbavíme jádřinců a nahrubo nastrouháme (nebo pokrájíme na tenké plátky)
2. Dáme do hrnce, přidáme vodu a na mírném ohni za občasného zamíchání dusíme doměkka
3. Pak přidáme pískový cukr, vanilinový cukr a skořici
4. Když je jablečná kaše dostatečně hustá a většina vody se odpařila můžeme ji použít.
Autorka receptu i fotografie: Věra Skoumalová