Kynuté těsto vytvarované do knedlíku, naplněné jablky smíchanými se skořicí a vanilkovým cukrem, uvařené v páře.
Ingredience:
200 g | lískových oříšků |
125 g | másla |
70 g | třtinového cukru |
3 ks | jablek |
1 ks | vanilkového cukru |
2 žlíce | mleté skořice |
Na těsto: | |
500 g | polohrubé mouky |
20 g | sušeného droždí |
2 ks | vajec |
250 ml | mléka |
1 lžíce | cukru krupice |
špetka soli |
Postup:
1. Do mísy dáme prosátou polohrubou mouku, špetku soli, mléko, rozklepnutá vejce, krupicový cukr, droždí, vše dobře promícháme a vypracujeme vláčné těsto, které necháme 45 minut kynout
2. Mezitím jádřinců zbavená jablka nakrájíme na kostičky a smícháme s mletou skořicí a vanilkovým cukrem
3. Pak z těsta vyválíme plát silný 1 cm a skleničkou z něho vykrajujeme kolečka
4. Doprostřed každého dáme kostičky jablek s mletou skořicí a vanilkovým cukrem, zabalíme do knedlíku a necháme ještě 20 minut kynout
5. Knedlíky vaříme 10 minut v páře a podáváme posypané nasucho opraženými oříšky, cukrem a přelité rozpuštěným máslem.