Plátky vánočky prokládané jablky, zalité vaječnou směsí, upečené v troubě dozlatova.
Ingredience:
450 g | vánočky |
170 g | másla |
60 ml | calvadosu |
8 ks | vajec |
tuk na formu | |
Na vaječnou směs: | |
110 g | cukru krupice |
400 ml | smetany ke šlehání |
200 ml | mléka |
1 lžička | vanilkového extraktu |
10 ks | vajec |
Na posypání: | |
moučkový cukr |
Postup:
1. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na 2 cm kousky, vánočku nakrájíme na tenké plátky
2. V hlubší pánvi rozpustíme 100 g másla, přidáme nakrájená jablka a opékáme do změknutí (asi 15 minut), vlijeme calvados a opékáme ještě 1 minutu, pak sundáme z tepla a necháme 15 minut odpočinout
3. Na vaječnou směs do velké mísy dáme rozklepnutá vejce, vanilkový extrakt, krupicový cukr, mléko, smetanu a vše našleháme
4. Zbylým máslem potřeme plátky vánočky a na střídačku s jablky je vyskládáme do tukem vymazané a pečicím papírem vyložené dortové formy (24 cm), zalijeme připravenou vaječnou směsí a necháme 1 hodinu stát, aby vánočka nasákla tekutinu
5. Potom vložíme do vyhřáté trouby na 150 °C a pečeme asi 75 minut, necháme vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a nakrájené servírujeme s kopečkem ušlehané smetany.