REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jablečné řezy se zakysanou smetanou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Které ovoce si udržuje svou standardně dobrou chuť po celý rok? Rozhodně jablka. Proto je využijeme v dnešním dezertu, a to dokonce v jejich syrové podobě. Přestože nám může toto ovoce připadat poněkud všední a obyčejné, vězte, že je perfektním zdrojem nejen vitaminů a minerálů, ale také antioxidantů. A samozřejmě také vlákniny, která podporuje správnou činnost střev. K jablkům jsme přidali lehký piškot a svěží zakysanou smetanu smíchanou s bílým jogurtem. Pro lepší konzistenci jsme náš dezert zalili slabounkou vrstvou želatiny. Ať vám chutná.


Ingredience:
Počet porcí: 1 menší pečicí plech
Ingredience na piškot:
200 gpolohrubé mouky
200 gcukru moučka
8 lžicslunečnicového oleje
8 lžicvlažné vody
1 sáčekkypřicí prášek
4 ksvejce
Tuzemák
Krém:
2 kelímkyzakysané smetany
1 kelímekbílý jogurt
1 sáčekvanilkový cukr
2 pytlíkyželatiny
4 ks jablka
Tuzemák

Postup:
  1. V míse vyšleháme žloutky s cukrem, poté přidáme vodu, tuzemák a znovu šleháme. Pomalu přisypáváme mouku smíchanou s kypřicím práškem. Až se směs spojí, začneme pomalu přidávat sníh z bílků a nakonec pomalu přiléváme olej. Těsto vlijeme do menšího pekáče na pečicí papír. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 15 minut.
  2. Zakysanou smetanu smícháme s jogurtem, vanilkovým cukrem a tuzemákem. Jablka nastrouháme nahrubo a vymačkáme z nich šťávu, ve které rozpustíme želatinu (můžeme přilít trochu jablečného džusu).
  3. Na upečený piškot rozetřeme zakysanou smetanu. Poté opatrně naklademe nastrouhaná jablka a nakonec nalijeme želatinu (můžeme si pomoci silikonovým štětcem pro lepší rozprostření).
Doporučení:

Jakou vybrat zakysanou smetanu? Třeba vítěze ocenění Regionální potravina z roku 2020. Nabízí se BIO Kysanka od Ing. Jiřího Kubernáta – Farma Kubernát (Karlovarský kraj) nebo BIO zakysaná smetana od Milko se značkami kvality „Biolist“ a „Biozebra“.

Recept k článku: Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

Poznámka:

Zdroj: akademiekvality.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Jak na „Luxus za pár korun“? To prozradí Jiří Halamka od 16. května na TV Paprika

Znáte Jirku Halamku? A víte, že si s ním můžete opět zavařit? Televizní stanice TV Paprika totiž uvádí nový kulinární pořad, který bude opět pod taktovkou oblíbeného kuchaře. Jirka předvede svůj kulinářský um, přičemž ukáže, jak snadno lze připravit báječnou večeři z obyčejných surovin, které máme běžně ve spíži. V pořadu „Luxus za pár korun“ se budete moci inspirovat, jak z tradičních ingrediencí připravit pokrmy, které ze všedních dnů vytvoří ty, jež si budete pamatovat.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy