Těsto na muffiny z mouky, cukru, jablek a dalších ingrediencí, posypané drobenkou, upečené dozlatova.
Ingredience:
350 g | hladké mouky |
50 g | tmavého přírodního cukru + na posypání |
50 g | nasekaných vlašských ořechů |
25 g | másla |
3 ks | jablek (každé o váze asi 140 g) |
1 ks | vejce |
250 ml | zakysané smetany |
2 lžičky | prášku do pečiva |
1 lžička | mleté skořice |
1/2 lžičky | jedlé sody |
2-3 lžíce | mléka |
špetka soli |
Postup:
1. V misce vytvoříme drobenku ze změklého másla, 2 lžic hladké mouky, 1 lžíce cukru a na drobno nasekaných vlašských ořechů
2. Do mísy prosijeme zbylou hladkou mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou i špetkou soli, pak vmícháme zbylý cukr a mletou skořici
3. Dvě oloupaná, na hrubo nastrouhaná jablka promícháme se zakysanou smetanou, rozšlehaným vejcem a 2 lžícemi mléka, do suchých přísad uděláme důlek, vlijeme jablečnou směs a rychle promícháme (když je těsto příliš suché přidáme mléko a těsto příliš nemícháme, aby muffiny nebyly tuhé)
4. Do dvou třetin naplníme formy na muffiny vyložené papírovými košíčky, posypeme drobenkou a zbylé jablko nakrájené na plátky zapícháme do těsta, vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova (asi 20 minut)
5. Po upečení posypeme krupicovým cukrem.