Hummus je arabská pochoutka z cizrny a dalších ingrediencí.
Ingredience:
250 g | sterilované cizrny |
3 lžíce | olivového oleje |
2 lžíce | citronové šťávy |
1 hrst | lískových ořechů |
3 ks | stroužků česneku |
1 ks | svazku hladkolisté petrželky |
sůl |
Postup:
1. Cizrnu propláchneme a necháme okapat
2. Na suché pánvi opražíme ořechy a když začnou vonět, přesypeme je na utěrku a třením je zbavíme hnědé slupky a rozmixujeme je na hladkou hmotu
3. Přidáme cizrnu, opět promixujeme a nakonec přilijeme citronovou šťávu, 2 lžíce olivového oleje a vše promícháme
4. Nakonec směs osolíme a ochutíme na drobno nasekanou petrželkou
5. Před podáváním nalijeme na každou porci trochu oleje a servírujeme s pita chlebem nebo krekry.
Můžeme servírovat i jako přílohu k masům.