Salát z povařené dýně, hrušek, listů salátu a kousků sýra s modrou plísní, ochucený zálivkou.
Ingredience:
200 g | dýně Hokaido |
100 g | gorgonzoly |
4 ks | zralých hrušek |
4 ks | hřebíčků |
2 ks | hvězdiček badyánu |
2 lžíce | cukru krupice |
šťáva z 1/2 citronu | |
voda | |
mix trhaných salátů | |
Na zálivku: | |
2 lžíce | olivového oleje |
šťáva z 1/2 citronu | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Dýni oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky 1×1 cm
2. V kastrůlku rozpustíme krupicový cukr na karamel, přidáme nakrájenou dýni, badyán, hřebíčky, zakápneme citronovou šťávou, přidáme vodu tak, aby byla dýně potopená a zvolna vaříme asi 10 minut, pak necháme vychladnout (je důležité, aby rozvar byl dostatečně silný)
3. Hrušky omyjeme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na klínky
4. Z olivového oleje, citronové šťávy, soli a pepře vyšleháme zálivku k ochucení salátu
5. Listy salátu opláchneme, necháme okapat, natrháme, zlehka promícháme s citronovou zálivkou, přidáme hrušky, kostičky dýně, nandáme na talíře, přidáme kousky gorgonzoly a podáváme s opečeným plátkem celozrnného chleba.