Receptů na marmelády není nikdy dost. A v sezoně plné hrušek obzvlášť! Jejich největší předností je vysoký obsah vlákniny. Proto mohou pomoci v případě zácpy a nadýmání. Ovocná pochoutka z hrušek je zkrátka trefou do černého. Co je třeba udělat pro to, aby byla její konzistence naprosto dokonalá? Stačí jen jednotlivé kousky oloupat, vykrájet a jednu část nastrouhat, druhou pokrájet. Všechny hrušky následně vložíte do hrnce spolu se skořicí, hřebíčkem, badyánem, medem, citronovou kůrou a pár dalšími přísadami. A pak už se skoro o nic nemusíte starat.
Ingredience:
Počet porcí: 2 litrové sklenice | |
2 kg | zralých hrušek |
500 g | želírovacího cukru |
100 g | cukru krupice |
100 ml | vody |
3 lžíce | medu |
4 ks | hřebíčku |
2 ks | badyánu |
1 ks | celé skořice |
kůra ze dvou citronů | |
vhodné zavařovací sklenice s víčky |
Postup:
- Hrušky oloupeme a zbavíme je jadřinců. Půlku hrušek nastrouháme nahrubo a druhou polovinu nakrájíme na menší kostky.
- Nastrouhané hrušky dáme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme med, cukr, kousky citronové kůry a všechno koření. Hrušky rozvaříme na kaši cca za 15 minut. Poté ze směsi vyndáme všechno koření a citronovou kůru.
- Rozkrájené hrušky vložíme do hrnce, přidáme želírovací cukr a zvolna zahříváme. Hrušky vaříme cca 15 minut. Poté přidáme hruškovou kaši a vaříme ještě 5 minut.
- Ještě teplou směs přendáme do sterilovaných sklenic. Důkladně zavřeme a necháme úplně vychladnout víčkem dolů.
Recept k článku: Provoněný říjen aneb Ochutnejte naše recepty
Poznámka:Zdroj: akademiekvality.cz