REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hrnkové knedlíky 3x jinak

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recepty na knedlíky připravené v hrncích jsou velmi oblíbené, tak zde máte trojitý nášup inspirace od paní Kořínkové.


Ingredience:
Na 1 variantu:
1 hrnekhrubé mouky + 1 lžíce navíc
1 hrnekmléka nebo smetany na vaření
3 lžícerozpuštěného másla
4 ksplátky tmavého celozrnného chleba nakrájeného na drobné kostičky
3 ksmikrotenové sáčky
3 kshrnky o objemu 200 ml
1 ksvejce
špetka soli
Na 2 variantu:
1 hrnekhrubé mouky + 1 lžíce navíc
1 hrnekmléka nebo smetany na vaření
1,5 hrnkusmaženého hrášku
3 lžícerozpuštěného másla
3 ksmikrotenové sáčky
3 kshrnky o objemu 200 ml
1 ksvejce
špetka soli
Na 3 variantu:
1 hrnekhrubé mouky
1 hrnekmléka nebo smetany na vaření
2 lžícenasekaných zelených bylinek
3 ksmikrotenové sáčky
3 kshrnky o objemu 200 ml
1,5 ksrohlíku (housky) nakrájené na drobné kostičky a osmažené na 3 lžících másla
1 ksvejce
špetka soli

Postup:

1. Do širšího, hlubšího hrnce dáme vařit vodu
2. Hrnky, ve kterých budeme vařit knedlíky, vyložíme mikrotenovými sáčky
3. V hlubší misce v mléce nebo smetaně vidličkou rozšleháme celé vejce, sůl a máslo
4. Vařečkou vmícháme mouku, přidáme nakrájený chleba (smažený hrášek, nebo bílé osmažené pečivo), bylinky a všechno vařečkou znovu zlehka promícháme
5. Hrnky vyložené mikrotenovým sáčkem naplníme do tří čtvrtin těstem a opatrně vložíme do hrnce s vařící vodou, voda v hrnci by měla dosahovat jen do tří čtvrtin naplněných hrnků, přes hrnec dáme utěrku, která bude během varu zachytávat srážející se páru a nebude kapat do knedlíků a hrnec přiklopíme poklicí
6. Vaříme 30-35 minut, poté do knedlíků píchneme špejlí a pokud se těsto nelepí, knedlíky jsou hotové
7. Hrnky vytáhneme z hrnce, knedlíky i se sáčkem vyjmeme z hrníčků a nakrájíme.

Doporučení:

Pokud víme, že všechny knedlíky ihned nespotřebujeme, necháme v sáčku vystydnout, poté sáček utáhneme a dáme do lednice k pozdějšímu upotřebení. Nasekané bylinky se dají použít ve všech třech verzích. Množství si každý může přizpůsobit podle sebe. Pokud vynecháme máslo, nedáváme navíc ani tu 1 lžíci mouky.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Drahomíra Kořínková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Bauer nebo Sacher

Bauer Hotel Group, který provozuje gastronomické ikony jako restauraci U Prince, Terasu U Prince a zážitkovou gurmánskou perlu DEER, představuje sladké novinky. Dlouholetým cukrářským mistrem je Vojta Řehák. Právě on před deseti lety vymyslel spolu s panem Bauerem dort plný hořké a bílé čokolády, který se podával a podává na Staroměstském náměstí v restauraci i horní terase U Prince. Základem mu byl rodinný recept rodiny Bauerů, který šéfcukrář Vojta předělal do moderního gastronomického dezertu. Nyní plně dostál mezinárodního věhlasu v hodnoceních nestranných tuzemských a zahraničních průvodců, že došlo k povýšení z dezertu na rodinný dezert.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy