Plátky hovězího zadního potřené prolisovaným česnekem a hořčicí, obložené anglickou slaninou a modrým sýrem, zamotané do tvaru závitků, zprudka opečené na sádle, pak podušené doměkka zalité vývarem, servírované s omáčkou připravenou z výpeku.
Ingredience:
500 g | hovězího zadního - plátky |
150 g | sýra s modrou plísní |
10 ks | plátků anglické slaniny |
2-4 ks | stroužky česneku |
1 ks | velké cibule |
400-500 ml | vývaru nebo voda + gelový bujon Bohatý Knorr |
3-4 lžíce | plnotučné hořčice |
2 lžíce | hotové jíšky Knorr Tmavá |
2 lžíce | másla |
2 lžíce | sádla |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Plátky masa naklepeme natenko mezi dvěma mikroténovými foliemi, z obou stran osolíme a opepříme
2. Z jedné strany potřeme plátky masa utřeným česnekem a hořčicí, poklademe plátky slaniny a hranolky sýra, pevně zavineme a svážeme potravinářskou nití
3. Na rozpáleném sádle zprudka ze všech stran závitky orestujeme, pak je vytáhneme a odložíme stranou
4. Na témže sádle osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli, necháme zezlátnout, přidáme hořčici a chvilku restujeme
5. Maso vrátíme zpět a podlijeme vývarem, dusíme doměkka cca 40 až 60 minut
6. Závitky vyjmeme a uchováváme v teple, nezapomeneme odmotat nitě
7. Šťávu zahustíme jíškou, provaříme a přes jemné sítko přecedíme
8. Na závěr maso vrátíme zpět, omáčku zjemníme máslem a chvíli vše prohřejeme, podáváme například s rýží.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová