Hovězí zadní rozklepané na plátky, plněné měkkým salámem, okurkou, zabalené do závitků a podušené.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
600 g | hovězího zadního |
50 g | měkkého salámu |
40 g | másla |
8 ks | malých sladkokyselých okurek |
2 ks | cibule |
250 ml | smetany |
4 lžíce | oleje |
mletý černý pepř | |
sůl | |
haldká mouka | |
citrónová šťáva | |
Na ozdobu: | |
200 g | brusinek |
4 ks | plátky citrónu |
100 g | ušlehané šlehačky |
Postup:
1. Hovězí maso nakrájíme na 8 slabších plátků, ty naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme hořčicí
2. Poklademe je špalíčky salámu a okurky, zavineme a okraje dobře přitiskneme, jednotlivé závitky zajistíme párátky nebo převážeme nití
3. Na rozpáleném oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme závitky obalené v mouce a opečeme je ze všech stran, podlijeme je vodou, zakryjeme poklicí a dusíme doměkka
4. Měkké závitky vyjmeme, základ vydusíme na tuk, zaprášíme 2 lžícemi hladké mouky a zalijeme smetanou, povaříme asi 10 minut, pak ji zjemníme máslem, ochutíme solí, lžičkou hořčice a citrónovou šťávou
5. Závitky zbavíme nití nebo párátek a necháme prohřát v omáčce
6. Porce masa servírujeme spolu s plátkem citrónu, na kterém dáme trochu šlehačky a brusinky.
Závitky s omáčkou servírujeme nejlépe s houskovým knedlíkem.