Plátky hovězího masa obložené chlebovou směsí, stočené do závitků a dušené doměkka.
Ingredience:
600 g | hovězí kýty |
120 g | másla |
100 g | slaniny |
20 g | hladké mouky |
4 ks | krajíců tvrdého tmavého chleba |
2 ks | jarní cibulky |
4 lžíce | oleje |
300 ml | vývaru |
mletý černý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Osušené krajíce tmavého chleba nastrouháme, utřeme se 100 g změklého másla a smícháme s na drobno nakrájenou jarní cibulkou
2. Hovězí maso odblaníme, opláchneme, osušíme, nakrájíme na plátky, zlehka naklepeme osolíme, opepříme a potřeme tenkou vrstvou chlebové směsi, opatrně stočíme do závitků, upevníme párátky nebo kovovými jehlami
3. V kastrolku na rozehřátém oleji orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme závitky, ze všech stran opečeme, podlijeme vývarem a přiklopené dusíme doměkka
4. Pak měkké závitky vyndáme, výpek zahustíme světlou jíškou připravenou ze zbytku másla a hladké mouky, necháme chvíli provařit, podle potřeby dochutíme solí i pepřem, vrátíme zpět závitky a už jen vše prohřejeme.
Podáváme se šťouchanými bramborami.