Tournedos je řez z hovězí svíčkové o síle asi 4 cm, bývá vyšší než rumsteak, běžně se připravuje i z masa jehněčího, černé zvěře … Častější název v našich končinách je biftek.
Ingredience:
500 g | hovězí svíčkové |
1 dcl | smetany |
zelený pepř | |
máslo | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Maso nakrájíme na silnější plátky plátky, osolíme, pokapeme olejem a posypeme pepřem, necháme 2 hodiny odležet
2. Naložené maso na sucho opečeme na pánvi, pak steaky dáme na 5 minut odpočinout, na pánev po mase přidáme máslo, vlijeme smetanu, osolíme
3. Jednotlivé tournedos na talířích přeléváme omáčkou, podáváme například s bramborem.
Tournedos se běžně připravuje i na grilu. Takto upravené maso můžeme přelévat dalšími druhy teplých omáček, jako vínovou, sýrovou, kari … Ke staekům se také skvěle hodí různě upravená zelenina.
Poznámka:Recept nám poslal Dalibor Marounek