Ve vodě povařené kosti s morkem, polévka servírovaná s knedlíčky vyrobenými právě z morku, vejce, housky, petrželky, strouhanky a koření.
Ingredience:
500 g | morkových kostí |
1-2 ks | nastrouhané mrkve |
1,5-2 l | vody |
máslo | |
pepř | |
sůl | |
Na knedlíčky: | |
uvařený morek z kostí | |
1 ks | den staré housky |
1 ks | vejce |
1 hrst | petrželové natě |
muškátový květ | |
strouhanka | |
mléko | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Morkové kosti uvaříme společně s mrkví
2. Vývar scedíme a z morkových kostí vyklepeme morek, mrkev nakrájíme na tenká kolečka
3. Housku nakrájíme na kostičky a pokropíme mlékem, drobně nakrájený pórek rozehřejeme a přecedíme, abychom odstranili jemné kostičky
4. K morku přidáme žloutek, špetku muškátového květu, sůl, pepř a drobně nakrájenou petrželovou nať, promícháme s navlhčenou houskou, je-li směs řídká, přidáme trochu strouhanky
5. Z těsta vytvoříme malé knedlíčky, které zavaříme přímo do vývaru
6. Vaříme 3 minuty, pak přidáme nakrájenou mrkev a nasekanou petrželku a podáváme.
Text i foto: D. Marounek