Hustý silný vývar, který pokrmům dodá šarm a vůni světové gastronomie. Jedná se o pomalu vařený vývar z telecích a hovězích kostí s klouby, koření a zeleniny.
Ingredience:
3 kg | telecích a hovězích kostí i s klouby |
400 g | mrkve |
400 g | cibule |
200 g | petržele |
200 g | celeru |
60 g | rajského protlaku |
0,5 l | červeného vína |
1 hrst | bobkového listu, kuliček černého pepře a nového koření (stejné poměry) |
Postup:
1. Kosti ze zeleninou a rajským protlakem dáme péct v hlubokém pekáči do trouby vyhřáté na 200 °C, během pečení kosti otáčíme a pečeme tak dlouho, až budou tmavohnědé
2. Kosti pak vložíme do vysokého hrnce, přidáme koření a zalijeme studenou vodou, ta vysráží tuky a bílkoviny, které vyplavou na povrch, ty ihned odstraníme
3. Na mírném zdroji tepla necháme velmi pomalu vařit, jen tak probublávat nejméně 18 hodin, během vaření z povrchu sbíráme tuk a doléváme vodu
4. Uvařený vývar přelijeme přes cedník a po té ještě přes čisté plátno, získáme tak čistý vývar, který po vychlazení začne želírovat
5. Sebereme čistý tuk, přilijeme víno, a vývar zvolna redukujeme (vaříme, voda se dále odpařuje) na polovinu a dosáhne hustoty řídšího medu.
V lednici vydrží až 6 dnů, dá se i zamrazit po porcích, tedy nejlépe v kostkovači ledu.