REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí na smetaně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Prošpikované maso podušené se zeleninou a kořením doměkka, servírované podlévané smetanovou omáčkou, zdobené brusinkovou zavařeninou, plátkem citronu a kopečkem šlehačky.


Ingredience:
600 ghovězího zadního masa
300 gkořenové zeleniny (mrkve, petržele, celeru)
80 gslaniny
40 ghladké mouky
250 mlsmetany 12%
100 mlsmetany ke šlehání
4 lžíce brusinkového kompotu
5 kskuliček celého pepře
4 kskuliček nového koření
2 ksbobkového listu
1 kscibule
1 kscitronu
voda
ocet
cukr
sůl
Na ozdobu:
kolečka citronu, marmeláda, šlehačka ...

Postup:

1. Část vychlazené slaniny nakrájíme na dlouhé špalíčky a zbylou nakrájíme na kostičky, očištěnou kořenovou zeleninu a oloupanou cibuli nakrájíme na drobno
2. Maso očistíme, omyjeme, osušíme, po vláknech do něho uděláme nožem hluboké otvory, prošpikujeme ho špalíčky slaniny a zlehka osolíme
3. V kastrolu necháme kostičky slaniny lehce vyškvařit, přidáme cibuli, kořenovou zeleninu a orestujeme, pak vložíme maso, které ze všech stran opečeme, přilijeme asi 500 ml vody, přidáme koření, sůl a pod pokličkou dusíme doměkka (asi 1,5 hodiny), během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme, pak měkké maso vyjmeme, nakrájíme na plátky a udržujeme v teple,
4. Z vývaru vyjmeme koření, vmícháme hladkou mouku rozmíchanou v 150 ml vody a 20 minut povaříme, poté zeleninu v omáčce rozmixujeme tyčkovým mixérem, zjemníme smetanou, ochutíme cukrem, octem, solí a necháme přejít varem
5. Maso rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou, ozdobíme plátkem citronu, brusinkovou zavařeninou, vyšlehanou smetanou a servírujeme s karlovarským nebo houskovým knedlíkem.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy