REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí na smetaně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Prošpikované maso podušené se zeleninou a kořením doměkka, servírované podlévané smetanovou omáčkou, zdobené brusinkovou zavařeninou, plátkem citronu a kopečkem šlehačky.


Ingredience:
600 ghovězího zadního masa
300 gkořenové zeleniny (mrkve, petržele, celeru)
80 gslaniny
40 ghladké mouky
250 mlsmetany 12%
100 mlsmetany ke šlehání
4 lžíce brusinkového kompotu
5 kskuliček celého pepře
4 kskuliček nového koření
2 ksbobkového listu
1 kscibule
1 kscitronu
voda
ocet
cukr
sůl
Na ozdobu:
kolečka citronu, marmeláda, šlehačka ...

Postup:

1. Část vychlazené slaniny nakrájíme na dlouhé špalíčky a zbylou nakrájíme na kostičky, očištěnou kořenovou zeleninu a oloupanou cibuli nakrájíme na drobno
2. Maso očistíme, omyjeme, osušíme, po vláknech do něho uděláme nožem hluboké otvory, prošpikujeme ho špalíčky slaniny a zlehka osolíme
3. V kastrolu necháme kostičky slaniny lehce vyškvařit, přidáme cibuli, kořenovou zeleninu a orestujeme, pak vložíme maso, které ze všech stran opečeme, přilijeme asi 500 ml vody, přidáme koření, sůl a pod pokličkou dusíme doměkka (asi 1,5 hodiny), během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme, pak měkké maso vyjmeme, nakrájíme na plátky a udržujeme v teple,
4. Z vývaru vyjmeme koření, vmícháme hladkou mouku rozmíchanou v 150 ml vody a 20 minut povaříme, poté zeleninu v omáčce rozmixujeme tyčkovým mixérem, zjemníme smetanou, ochutíme cukrem, octem, solí a necháme přejít varem
5. Maso rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou, ozdobíme plátkem citronu, brusinkovou zavařeninou, vyšlehanou smetanou a servírujeme s karlovarským nebo houskovým knedlíkem.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy