REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí na smetaně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Prošpikované maso podušené se zeleninou a kořením doměkka, podívané se smetanovou omáčkou, zdobené brusinkovým kompotem, plátkem citronu a kopečkem šlehačky.


Ingredience:
250 mlsmetany 12%
40 ghladké mouky
80 gslaniny
300 gkořenové zeleniny (mrkve, petržele, celeru)
600 ghovězího zadního masa
4 lžíce brusinkového kompotu
Na ozdobu:
sůl
cukr
ocet
voda
1 kscibule
2 ksbobkového listu
4 kskuliček nového koření
5 kskuliček celého pepře
1 kscitronu
100 mlsmetany ke šlehání

Postup:

1. Část vychlazené slaniny nakrájíme na dlouhé špalíčky a zbylou nakrájíme na kostičky, očištěnou kořenovou zeleninu a oloupanou cibuli nakrájíme na drobno
2. Maso očistíme, omyjeme, osušíme, po vláknech do něho uděláme nožem hluboké otvory, prošpikujeme ho špalíčky slaniny a zlehka osolíme
3. V kastrolu necháme kostičky slaniny lehce vyškvařit, přidáme cibuli, kořenovou zeleninu a orestujeme, pak vložíme maso, které ze všech stran opečeme, přilijeme asi 500 ml vody, přidáme koření, sůl a pod pokličkou dusíme doměkka (asi 1,5 hodiny), během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme, pak měkké maso vyjmeme, nakrájíme na plátky a udržujeme v teple,
4. Z vývaru vyjmeme koření, vmícháme hladkou mouku rozmíchanou v 150 ml vody a 20 minut povaříme, poté zeleninu v omáčce rozmixujeme tyčkovým mixérem, zjemníme smetanou, ochutíme cukrem, octem, solí a necháme přejít varem
5. Maso rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou,ozdobíme plátkem citronu, brusinkovým kompotem, vyšlehanou smetanou a servírujeme s karlovarským nebo houskovým knedlíkem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy