REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí líčka s restovanými jablky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ve víně a vývaru podušená hovězí líčka, nakrájená na plátky, servírovaná s omáčkou z výpeku a zkaramelizovanými jablky.


Ingredience:
500 ghovězích líček
4 ksstředně velké cibule
4 ksjablka
1 kskousek čerstvého zázvoru (10 g)
7 lžicoleje
2 lžícemásla
1 lžičkabílého vinného octa
1 lžičkatřtinového cukru
200 mlbílého vína
čerstvě podrcený pepř
hovězí vývar
mořská sůl

Postup:

1. Oloupanou cibuli překrojíme napolovic a dále na “céčka”
2. Dvě ze čtyř jablek zbavíme jadřinců, nikoliv slupek a následně tato rozčtvrtíme, druhá dvě jablka zatím ponechámestranou
3. V hrnci na 4 lžících oleje orestujeme dosklovata cibuli
4. Na pánvi s rozpuštěným máslem (cca 1 lžíce) a olejem (cca 3 lžíce) opečeme líčka, která jsme si překrájeli na čtvrtiny (záleží na velikosti), osolili mořskou solí a opepřili čerstvě drceným pepřem, restujeme 3 minuty z každé strany, až se zatáhnou a změní barvu
5. Líčka přendáme do hrnce k cibuli a necháme 3 minuty odležet, poté do hrnce přidáme čtvrtky jablek, zázvor, který jsme očistili, nakrájeli na plátky, a vše zalijeme vínem a vývarem, tekutina musí sahat nejméně do poloviny výšky masa, přikryjeme poklicí a dusíme cca 2 hodiny, nebo tak dlouho, až je maso zcela měkké
6. Mezitím, co se maso dusí, zpracujeme ta dvě zbývající jablka, oloupeme je, vykrojíme jadřince a nakrájíme na plátky, respektive půlplátky, na pánvičce rozpustíme kousek másla, cca 1 lžíci, vhodíme jablkové plátky a krátce restujeme asi 1 minutu, poté přidáme špetku třtinového cukru (malou lžičku) a po další minutce restování lžičku bílého vinného octa a trochu osolíme, odstavíme z plamene
7. Líčka vyjmeme z hrnce a přendáme na prkýnko, kde je budeme krájet na centimetrové plátky, pokud máme šťávy z pod líček hodně, necháme na plameni zredukovat, přibližně do hustoty gulášové šťávy
8. Orestovaná jablka i s voňavým máslíčkem přendáme do hrnce, přidáme na plátky nakrájená líčka a šťávu přepasírujeme přes sítko na všechny ty dobroty v hrnci, vše spolu krátce prohřejeme a můžeme servírovat.

Doporučení:

Jako příloha se budou hodit brambory v jakékoliv úpravě. Já jsem měla rozmarýnové, opečené …

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Bylinky, nepostradatelná součást kuchyně!

Dokážou proměnit i obyčejný pokrm v gurmánskou specialitu, dochutí a ovoní každý recept a navíc díky nim můžete snížit množství použité soli. Jak můžete bylinky pěstovat, aby byly vždy čerstvé, anebo skladovat, abyste uchovali jejich vůni i chuť? Prozradíme vám spoustu užitečných rad a k tomu ještě přidáme skvělé bylinkové recepty…

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Kouzlete s ovocem, oslaďte si život pečeným čajem

Skvěle chutná a potěší i jako pěkný dárek. Řeč je o pečeném čaji, který vás v chladných dnech zahřeje a v létě osvěží. Rybíz, jablka, hrušky, maliny i další lesní plody. Ingrediencím se meze nekladou, vždy záleží na vaší chuťové preferenci. Příprava je jednoduchá a výsledek originální. Pamatujte jen, že ten nejlepší vyrobíte výhradně z kvalitních surovin.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy