REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí líčka s restovanými jablky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ve víně a vývaru podušená hovězí líčka, nakrájená na plátky, servírovaná s omáčkou z výpeku a zkaramelizovanými jablky.


Ingredience:
500 ghovězích líček
4 ksstředně velké cibule
4 ksjablka
1 kskousek čerstvého zázvoru (10 g)
7 lžicoleje
2 lžícemásla
1 lžičkabílého vinného octa
1 lžičkatřtinového cukru
200 mlbílého vína
čerstvě podrcený pepř
hovězí vývar
mořská sůl

Postup:

1. Oloupanou cibuli překrojíme napolovic a dále na „céčka“
2. Dvě ze čtyř jablek zbavíme jadřinců, nikoliv slupek a následně tato rozčtvrtíme, druhá dvě jablka zatím ponechámestranou
3. V hrnci na 4 lžících oleje orestujeme dosklovata cibuli
4. Na pánvi s rozpuštěným máslem (cca 1 lžíce) a olejem (cca 3 lžíce) opečeme líčka, která jsme si překrájeli na čtvrtiny (záleží na velikosti), osolili mořskou solí a opepřili čerstvě drceným pepřem, restujeme 3 minuty z každé strany, až se zatáhnou a změní barvu
5. Líčka přendáme do hrnce k cibuli a necháme 3 minuty odležet, poté do hrnce přidáme čtvrtky jablek, zázvor, který jsme očistili, nakrájeli na plátky, a vše zalijeme vínem a vývarem, tekutina musí sahat nejméně do poloviny výšky masa, přikryjeme poklicí a dusíme cca 2 hodiny, nebo tak dlouho, až je maso zcela měkké
6. Mezitím, co se maso dusí, zpracujeme ta dvě zbývající jablka, oloupeme je, vykrojíme jadřince a nakrájíme na plátky, respektive půlplátky, na pánvičce rozpustíme kousek másla, cca 1 lžíci, vhodíme jablkové plátky a krátce restujeme asi 1 minutu, poté přidáme špetku třtinového cukru (malou lžičku) a po další minutce restování lžičku bílého vinného octa a trochu osolíme, odstavíme z plamene
7. Líčka vyjmeme z hrnce a přendáme na prkýnko, kde je budeme krájet na centimetrové plátky, pokud máme šťávy z pod líček hodně, necháme na plameni zredukovat, přibližně do hustoty gulášové šťávy
8. Orestovaná jablka i s voňavým máslíčkem přendáme do hrnce, přidáme na plátky nakrájená líčka a šťávu přepasírujeme přes sítko na všechny ty dobroty v hrnci, vše spolu krátce prohřejeme a můžeme servírovat.

Doporučení:

Jako příloha se budou hodit brambory v jakékoliv úpravě. Já jsem měla rozmarýnové, opečené …

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy