REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí líčka po burgundsku, bramborovo-celerové pyré

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Stará francouzská klasika – pozvolna pečená hovězí líčka na červeném víně a kořenové zelenině spolu se žampiony. Podávaná s jemným celerovo-bramborovým pyré.


Ingredience:
Pro čtyři osoby:
800 ghovězích líček
300 gčerstvých žampionů
50 ganglické slaniny
250 mlkvalitního červeného vína
2 ksmrkve
2 kscibule
1 ksmalé konzervy rajského protlaku
1 ksvětší petržele
1/2 ksmenšího celeru
hovězí vývar
bobkový list
nové koření
černý pepř
tymián
cukr
ocet
olej
Na pyré:
Na pyré:
500 gbrambor
150 gceleru
máslo
mléko
sůl

Postup:

1. Líčka očistíme a nakrájíme na větší kusy
2. Rozškvaříme slaninu, přidáme olej a nakrájenou kořenovou zeleninu
3. Po pěti minutách zastříkneme octem, přidáme cibuli, restujeme do zlatova, pak doplníme protlakem, cukrem a kořením, které jsme si dali do prodyšného sáčku, do hrnce vložíme maso, zarestujeme a zalijeme polovinou vína
4. Necháme vyvařit a pak zalijeme vývarem, zbylým vínem tak, aby maso bylo ponořené, a dusíme, dokud nejsou líčka měkká
5. Zredukujeme a dochutíme cukrem
6. Žampiony si zprudka orestujeme a přidáme na závěr k líčkům
7. Pyré připravíme tak, že si uvaříme brambory s celerem v osolené vodě do měkka, vodu slijeme a přidáme máslo a přiléváme za stálého míchání vroucí mléko
8. Dle chuti dosolíme.

Doporučení:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy