REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí jazyk s křenovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vynikající lahůdka již našich babiček a dědečků. Z podjazyčí si pak ze zbylého vývaru můžeme uvaříme i chutnou polévku.


Ingredience:
1 ks (1000 g -1500 g)hovězí jazyk
1 kskousek celeru
1 kspetržel
1 ksmrkev
1 ksbobkový list
4 kskuličky nového koření
4 kskuličky celého pepře
voda
sůl
Na křenovou omáčku:
0,5 lvývaru z jazyku
2 dlsmetany na vaření
2 lžícestrouhaného křenu
citronová šťáva
hladká mouka
máslo
pepř
sůl

Postup:
  1. Omytý jazyk zalijeme vodou, přidáme sůl, bobkový list, celý pepř, kuličky nového koření, vaříme na mírném ohni 2-2,5 hodiny, tak 20 minut před koncem přidáme kořenovou zeleninu
  2. Uvařený jazyk vyjmeme, vložíme do studené vody, ochladíme, sloupneme bílý povlak a odřízneme podjazyčí, oloupaný jazyk zatím vložíme do teplého vývaru
  3. Kořenovou zeleninu a podjazyčí nakrájíme na kostičky, připravíme na polévku, kterou připravíme ze zbylého vývaru
  4. Na másle necháme zesklovatět cibuli, zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vývarem z jazyku, vaříme na mírném ohni, až se cibule začne rozvařovat 15-20 minut
  5. Přilijeme smetanu, přidáme jemně strouhaný křen, dochutíme, citronovou šťávou, pepřem, solí
  6. Vyjmeme jazyk z teplého vývaru, nakrájíme na kolečka, položíme na talíře, podlijeme křenovou omáčkou a podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem.
Doporučení:

Omáčku můžeme i na jemno rozmixovat ponorným mixérem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy