REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí jazyk s křenovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vynikající lahůdka již našich babiček a dědečků. Z podjazyčí si pak ze zbylého vývaru můžeme uvaříme i chutnou polévku.


Ingredience:
1 ks (1000 g -1500 g)hovězí jazyk
1 kskousek celeru
1 kspetržel
1 ksmrkev
1 ksbobkový list
4 kskuličky nového koření
4 kskuličky celého pepře
voda
sůl
Na křenovou omáčku:
0,5 lvývaru z jazyku
2 dlsmetany na vaření
2 lžícestrouhaného křenu
citronová šťáva
hladká mouka
máslo
pepř
sůl

Postup:
  1. Omytý jazyk zalijeme vodou, přidáme sůl, bobkový list, celý pepř, kuličky nového koření, vaříme na mírném ohni 2-2,5 hodiny, tak 20 minut před koncem přidáme kořenovou zeleninu
  2. Uvařený jazyk vyjmeme, vložíme do studené vody, ochladíme, sloupneme bílý povlak a odřízneme podjazyčí, oloupaný jazyk zatím vložíme do teplého vývaru
  3. Kořenovou zeleninu a podjazyčí nakrájíme na kostičky, připravíme na polévku, kterou připravíme ze zbylého vývaru
  4. Na másle necháme zesklovatět cibuli, zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vývarem z jazyku, vaříme na mírném ohni, až se cibule začne rozvařovat 15-20 minut
  5. Přilijeme smetanu, přidáme jemně strouhaný křen, dochutíme, citronovou šťávou, pepřem, solí
  6. Vyjmeme jazyk z teplého vývaru, nakrájíme na kolečka, položíme na talíře, podlijeme křenovou omáčkou a podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem.
Doporučení:

Omáčku můžeme i na jemno rozmixovat ponorným mixérem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Globus: trvanlivé potraviny a drogerie pro Sbírku potravin levněji

Všech patnáct hypermarketů Globus se zapojí do letošní podzimní Sbírky potravin, která proběhne v sobotu 23. listopadu. Globus je nejdéle fungujícím partnerem sbírek a letošní akci podpoří speciální akční nabídkou, platnou jen v den sbírky a pro vybrané trvanlivé potraviny nebo drogerii. Veřejné sbírce předchází i zaměstnanecká sbírka Globusu.

číst dále ...

Podzimní menu od Hollandie

Mlhavo, ranní mrazíky, odpolední sluníčko, občas déšť, vůně padajícího listí. To je podzim. Se změnou počasí na sobě nejspíše pociťujete, že máte i jiné chutě. Proto pro vás česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR připravila voňavé sezónní recepty.

číst dále ...

Vykouzlete sněhové aranžmá s pomocí kokosových kuliček

Každoroční obavy z Vánoc strávených na blátě můžete letos hodit za hlavu. Správnou zimní atmosféru totiž letos vykouzlíte díky lahodným kokosovým kuličkám. Stačí je dekorovat nebesky modrým nebo perleťovým posypem a doplnit sněhově bílým slavnostním aranžmá.

číst dále ...

Vánoční menu – tradiční česká štědrovečerní večeře

Tradiční vánoční pokrmy na Štědrovečerní menu. Výběr 25 nejlepších tradičních českých receptů na jídla servírovaná na Štědrý den. Vybrali jsme ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na klasické štědrovečerní předkrmy, polévky, hlavní jídla i dezerty a moučníky.

číst dále ...

Studený podzim, teplé jídlo

V podzimní dny si naše tělo žádá více teplého jídla. Nejenom že se jím zahřejeme, ale dodá nám i potřebnou energii. V ideálním případě použijte i sezónní potraviny jako je řepa či brambory – ty mají výborný sytící index. Pomyslnou třešničkou je pak mák, kterým jídlo náležitě vyladíte.

číst dále ...

Máslo, které je zážitkem

Máslo patří mezi potraviny, které v moderní době prošly obdobím zatracování díky mnohým módním přístupům ke stravování. Různé vyhraněné trendy však naštěstí vždy vystřídá nadčasový přístup k výživě, který nám napovídá, abychom mysleli na moudrost předků a poslouchali své tělo. Renesance másla jako potraviny nejen prospěšné, ale také nepostradatelné pro mnohé gurmánské zážitky, na sebe nenechala dlouho čekat. Zásluhu na tom mají také špičkové produkty, které nijak neslevují ze své kvality – mezi ně patří i výběrové máslo Burro Superiore Fratelli Brazzale s 84 % tuku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy