Ryzce mají pikantní kořeněnou chuť, proto je z nich polévka skvělá. Podáváme ji ozdobenou opečenými plátky ryzců a zakysanou smetanou.
Ingredience:
500 g | ryzce pravého (nebo smrkového) |
250 g | sladké smetany |
100 g | zakysané smetany |
1,5 l | kuřecího vývaru |
citronová šťáva | |
petrželka | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Ryzce očistíme, nakrájíme na tenké plátky
2. V hrnci rozehřejeme máslo, šálek plátků hub odložíme stranou, ostatní podusíme do měkka
3. Přilijeme kuřecí vývar, povaříme 10 minut, potom necháme chvíli zchladnout
4. Vlažnou polévku nalijeme do mixéru, rozmixujeme na hladký krém
5. Znovu zahřejeme, přidáme sladkou smetanu, ochutíme, solí, pepřem, citronovou šťávou, promícháme a krátce prohřejeme
6. Plátky ryzců, které jsme odložily stranou, opečeme na másle z obou stran
7. Krém nalijeme do misek, přidáme lžíci zakysané smetany, opečené plátky ryzců, posypeme nasekanou petrželovou natí, teplé podáváme.
Krém můžeme připravit i z jiných druhů hub, osvědčily se hříbky, žampiony ale i mladé pýchavky.
Poznámka:Text i foto: Dalibor Marounek