REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Houbový krém z ryzců

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ryzce mají pikantní kořeněnou chuť, proto je z nich polévka skvělá. Podáváme ji ozdobenou opečenými plátky ryzců a zakysanou smetanou.


Ingredience:
500 gryzce pravého (nebo smrkového)
250 gsladké smetany
100 gzakysané smetany
1,5 lkuřecího vývaru
citronová šťáva
petrželka
pepř
sůl

Postup:

1. Ryzce očistíme, nakrájíme na tenké plátky
2. V hrnci rozehřejeme máslo, šálek plátků hub odložíme stranou, ostatní podusíme do měkka
3. Přilijeme kuřecí vývar, povaříme 10 minut, potom necháme chvíli zchladnout
4. Vlažnou polévku nalijeme do mixéru, rozmixujeme na hladký krém
5. Znovu zahřejeme, přidáme sladkou smetanu, ochutíme, solí, pepřem, citronovou šťávou, promícháme a krátce prohřejeme
6. Plátky ryzců, které jsme odložily stranou, opečeme na másle z obou stran
7. Krém nalijeme do misek, přidáme lžíci zakysané smetany, opečené plátky ryzců, posypeme nasekanou petrželovou natí, teplé podáváme.

Doporučení:

Krém můžeme připravit i z jiných druhů hub, osvědčily se hříbky, žampiony ale i mladé pýchavky.

Poznámka:

Text i foto: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy