Klasický recept na výbornou snídani z vajíček se šunkou, anglickou slaninou či jinou uzeninou.
Ingredience:
4 ks | vajec |
3-4 ks | plátky šunky (anglické slaniny či jiné uzeniny) |
mletá červená paprika | |
pepř | |
sůl | |
olej | |
(petrželka, rajče a okurek na zdobení) |
Postup:
- Teflonovou pánev postavíme na zdroj tepla a sporák nastavíme na menší teplotu.
- Trochu oleje kápneme na pánev a po celé pánvi rozložíme plátky šunky. Postupně opatrně naklepneme jednotlivá vajíčka a jedno po druhém vyklopíme na pánev tak, aby nám žloutek zůstal v celku (vajíčka umístíme rovnoměrně po celé pánvi).
- Vše dle chuti osolíme, dochutíme špetkou červené papriky a špetkou pepře a pánev zakryjeme pokličkou, na mírném zdroji tepla, nejlépe zaklopené, restujeme (dusíme) vajíčka do mírného zhoustnutí žloutků.
- Nakonec sundáme pánev z ohně a opatrně celou placku vyklopíme na talíř.
- Dozdobíme např. petrželkou, plátky rajčátek a okurek, ihned, horké podáváme s čerstvým pečivem.
Hlavně začátečníci se při přípravě vajíček, nebo pokrmů z vajíček dopouštějí některých zásadních chyb:
- je strašně důležité zvolit pánev s nepřilnavým povrchem
- vaječné pokrmy musíme připravovat na mírném ohni a ne zprudka, jinak se nám pokrmy připálí
- u Hemenexu je také důležité pánev přiklopit pokličkou, pak se nám celý pokrm dělá rovnoměrně a docílíme krásně uvařených žloutků, bez toho, aby se nám připalovala spodní část pokrmu
- používáme olej neutrální chuti, máslo se přepaluje…