REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hemenex – základní recept

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jeden z prvních pokrmů, které si začátečník musí naučit, je příprava hemenexu, nebo smažených vajíček. Získá tak možnost ukuchtit si doma sám teplou snídani či večeři. Nezapomeňte si k hemexu koupit čerstvé pečivo!


Ingredience:
Rozpis na 1 porci:
3 ksvejce
2-3 ksplátky vepřové šunky
rostlinný olej
sůl

Postup:
  1. Pánev s nepřilnavým povrchem (např. teflonovou) pomastíme trochou oleje, stačí pár kapek či malá lžička, plátky šunky přehneme na půl, vložíme do pánve s nahřátým olejem tak, aby ohyb šunky směřoval ven z pánve, snažíme se plátky položit tak, aby byly úhledně rozloženy a přitom zakrývali celou pánev.
  2. Chvíli šunku zahříváme, aby se prohřála a pánev měla ideální teplotu.
  3. Do pánve postupně vyklepneme vejce, snažíme se je vyklepnout opatrně, aby zůstaly žloutky v celku, vejce umisťujeme kousek od sebe, aby tvořily pokud možno pravidelný trojúhelník, kousek od středu, ale zase ne moc.
  4. Pokrm osolíme, zaklopíme, ideálně průhlednou pokličkou, tak zajistíme aby se nám hemenex zespodu nepřipaloval a přitom z vrchu vejce nebyla zatáhlá.
  5. Po chvíli zahýbáme pánví, aby se vejce oddělila od pánve. Smažíme, stačí 4-5 minut, záleží na velikosti pánve a teploty pod pánví. Opékáme pozvolna, ale zase ne zbytečně dlouho.
  6. Hemenex by měl mít tuhý bílek, řídký, ale prohřátý žloutek, po rozkrojení by měl vytékat. Kdo nemá rád tekoucí žloutek, prostě nechá vejce o chvíli déle smažit pod pokličkou, aby se zatáhl i žloutek.
Doporučení:

Hemenex lze dochutit vším možným, například mletou paprikou, pepřem… také lze přidat cibule nakrájená na tenká kolečka, či další suroviny. Ale nezapomínejte, že někdy méně je více! A hlavně myslete na to, že kvalitní suroviny, jako domácí vajíčka, či kvalitní šunka od kosti, dodá pokrmu tu pravou chuť. Používáme olej neutrální chuti, máslo se přepaluje, pokud nemáte přepuštěné, další možností je použít máslo s olejem v poměru 1:1, nebo použít máslo, ale hemenex připravovat opravdu hodně pozvolna.

Poznámka:

Šunku lze z nouze nahradit například šunkovým salámem, skvělá je také anglická slanina.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Jahody hlavní hvězdou našich kuchyní

Jahody jsou nejen lahodné, ale také velmi zdravé. Obsahují vysoké množství vitamínu C, který posiluje imunitní systém, a také jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály. Jahody mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, což je činí ideálním ovocem pro ty, kteří si chtějí udržet svou ideální váhu. Navíc obsahují kyselinu listovou, která je důležitá pro těhotné ženy, a mangan, který je nezbytný pro zdraví kostí. Ale pozor, jahody mohou vyvolat také alergickou reakci, především u malých dětí.

číst dále ...

Startup Objednáme už digitalizoval přes 500 restaurací. Nyní brojí proti vysokým provizím dovážkových služeb

Zavedené donáškové firmy si účtují téměř třetinu z ceny každé objednávky. Český startup Objednáme, poskytující komplexní digitální objednávkový systém pro restaurace, chce skrze novou funkci restauracím usnadnit provoz vlastních rozvozů a snížit tak i cenu pro koncové zákazníky.

číst dále ...

Vedra jsou tu. Jaké potraviny vás spolehlivě ochladí?

Letní měsíce se v posledních letech nesou ve znamení vysokých teplot, které našemu organismu dlouhodobě nesvědčí. Jak si ulevit od veder, když nemůžeme skočit do bazénu a klimatizace zrovna není po ruce? Pomoci nám můžou i některé potraviny – a možná vás některé z nich svou „ochlazovací“ schopností překvapí.

číst dále ...

Tipy a triky na dokonalé grilování bez masa

Grilování bez masa je zajímavé téma nejen pro vegetariány. Ať už se jedná o zahradní párty, setkání s kamarády nebo jen všední rodinnou večeři na čerstvém vzduchu, jsou bezmasé pochoutky skvělým doplněním a odlehčením stálého jídelníčku. Pokud budete hostit někoho, kdo maso nejí, můžete ho překvapit něčím jiným než jen grilovanou zeleninou a hermelínem. Abyste mohli být vyhlášeni za vege šéfkuchaře večera, držte se těchto osvědčených pravidel a typů z praxe, které pro vás připravila lektorka zdravého vaření a životního stylu Ing. Kamila Metzová.

číst dále ...

Cestovatel po Itálii: nová limitovaná bageta od Simply Fresh přijíždí s Fiatem 500 pro vás!

Letní počasí a prosluněné dny přímo vybízí k cestování do zahraničí. Pokud se ale letos k moři nedostanete, nemusíte být smutní. Značka Simply Fresh totiž připravila limitovanou edici baget s názvem Cestovatel po Itálii, která přinese kousek Itálie i k vám domů. Zapojit se navíc můžete do soutěže o Fiat 500. Novinka je dostupná na benzinových stanicích (např. Orlen a Tank Ono) nebo ve vybraných prodejnách (např. Žabka a Pont).

číst dále ...

Česko zná vítěze soutěže Chléb roku 2024 V Pardubicích byl překonán český chlebový rekord

Ve středu 12. června se v Pardubicích uskutečnil již 30. ročník největší tuzemské pekařské akce Dny chleba, kde se sešli pekařští odborníci, aby společně vybrali vítěze prestižní soutěže Chléb roku. Na místě bylo vystaveno celkem 272 druhů chleba, a jedná se tak o nový rekord, který posvětil zástupce Agentury Dobrý den, jež české rekordy spravuje. V samotné soutěži Chléb roku bylo posuzováno 113 různých chlebů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.