Tato slavná maďarská polévka se vaří nejčastěji z více druhů ryb a má mnoho variant, někde se v Maďarsku podává s krupicovými haluškami, jinde se širokými nudlemi či chlebem. V některých rodinách se zase do polévky vkládají opečené kousky rybího masa.
Ingredience:
1 ks | hlava ze sumce + prsní ploutve |
2 ks | červené masité papriky |
2 ks | cibule |
200 g | zakysané smetany |
červená sladká paprika | |
červená pálivá paprika | |
nasekaná petrželka | |
hladká mouka | |
sádlo | |
pepř | |
sůl | |
Na vývar: | |
2 l | vody |
5 ks | kuliček nového koření |
5 ks | kuliček celého pepře |
1 ks | cibule |
1 ks | petržele |
1 ks | mrkve |
kousek celeru | |
sůl |
Postup:
1. Z hlavy odstraníme žábry, zalijeme vodou, přidáme kořenovou zeleninu, cibuli, koření, osolíme, přiklopíme pokličkou a vaříme na mírném ohni 30 minut (var má být mírný, jedině tak docílíme správného vyluhování chuťových a výživných látek a vývar zůstane čirý)
2. Hotový vývar scedíme přes síto, maso obereme a připravíme na další úpravu
3. Na sádle zpěníme cibuli, zaprášíme moukou, červenou sladkou a pálivou paprikou a zalijeme vývarem, přidáme na proužky nakrájenou papriku a krátce povaříme
4. Nakonec polévku zahustíme kysanou smetanou, případně ještě dochutíme solí, pepřem, paprikou
5. Polévku nalijeme do talířů, přidáme kousky uvařeného rybího masa, posypeme nasekanou petrželkou a podáváme.
Jako přílohu jsme zvolili chléb.
Poznámka:Každoročně se v Maďarsku pořádají soutěže ve vaření této proslulé rybářské polévky.