REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Halászlé ze sumce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tato slavná maďarská polévka se vaří nejčastěji z více druhů ryb a má mnoho variant, někde se v Maďarsku podává s krupicovými haluškami, jinde se širokými nudlemi či chlebem. V některých rodinách se zase do polévky vkládají opečené kousky rybího masa.


Ingredience:
1 kshlava ze sumce + prsní ploutve
2 ksčervené masité papriky
2 kscibule
200 gzakysané smetany
červená sladká paprika
červená pálivá paprika
nasekaná petrželka
hladká mouka
sádlo
pepř
sůl
Na vývar:
2 lvody
5 kskuliček nového koření
5 kskuliček celého pepře
1 kscibule
1 kspetržele
1 ksmrkve
kousek celeru
sůl

Postup:

1. Z hlavy odstraníme žábry, zalijeme vodou, přidáme kořenovou zeleninu, cibuli, koření, osolíme, přiklopíme pokličkou a vaříme na mírném ohni 30 minut (var má být mírný, jedině tak docílíme správného vyluhování chuťových a výživných látek a vývar zůstane čirý)
2. Hotový vývar scedíme přes síto, maso obereme a připravíme na další úpravu
3. Na sádle zpěníme cibuli, zaprášíme moukou, červenou sladkou a pálivou paprikou a zalijeme vývarem, přidáme na proužky nakrájenou papriku a krátce povaříme
4. Nakonec polévku zahustíme kysanou smetanou, případně ještě dochutíme solí, pepřem, paprikou
5. Polévku nalijeme do talířů, přidáme kousky uvařeného rybího masa, posypeme nasekanou petrželkou a podáváme.

Doporučení:

Jako přílohu jsme zvolili chléb.

Poznámka:

Každoročně se v Maďarsku pořádají soutěže ve vaření této proslulé rybářské polévky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy