Proslulá rybí polévka z Maďarska.
Ingredience:
Rozpis na cca 10 porcí: | |
4 kg | kapra s vnitřnostmi |
400 g | cibule |
2 ks | zelené papriky |
1 ks | rajčete |
1 ks | feferonky |
rajský protlak | |
červená paprika | |
sůl |
Postup:
1. Kapra očistíme od šupin, vybereme vnitřností, mlíčí a jikry schováme
2. Odstřihneme hlavu a ocas, odstraníme žábry, odřežeme trup a maso nakrájíme na kostky, osolíme, polijeme rajským protlakem a posypeme trochou červené papriky
3. Takto připravené rybí maso necháme odpočinout v lednici
4. Mezitím halvu, ocas a páteřní kost vložíme do hrnec nebo lépe do kotlíku (vynikající je tato polévka připravovaná v přírodě v kotlíku) spolu s paprikou, rajčaty a cibulí pokrájenými na kousky, podle chuti přidáme feferonku
5. Zalijeme studenou vodou a vaříme
6. Než začne polévka vařit, osolíme ji a ochutíme mletou paprikou a na silném plameni vaříme 15-20 minut
7. V této fázi přidáme odleželé rybí maso, jikry a mlíčí a vaříme ještě dalších 15-20 minut pod pokličkou tak, aby polévka bublala, nemícháme, jen občas hrncem zatřeseme.
Halászlé můžeme připravit i z více druhů ryb. Například ze sumce, štiky …