Kousky udušeného masa z kance v hnědočervené omáčce typické vůně a chuti.
Ingredience:
600 g | kančí plece bez kosti |
100 g | cibule |
60 g | tuku |
40 g | rajčatového protlaku |
25 g | mouky |
1,5 lžíce | červené papriky |
1 lžička | soli |
1 lžička | majoránky |
0,5 lžičky | kmínu |
3 ks | stroužky česneku |
1 ks | citrónu |
0,5 l | vody |
Postup:
1. Očištěné a opláchnuté maso nakrájíme na větší kostky o váze cca 50g
2. Na části dávky tuku orestujeme drobně nakrájenou cibuli do světlé, nazlátlé barvy, přidáme papriku a po zpěnění ihned zalijeme částí vody, přidáme rajský protlak, sůl, rozetřený česnek, pečlivě umytý a na plátky pokrájený citrón, kmín a nakonec vložíme do základu maso
3. Maso dusíme za občasného promíchání téměř doměkka, potom ho vyndáme
4. Základ zahustíme světlou zásmažkou připravenou za zbylé části tuku a prosáté mouky, pečlivě omáčku rozšleháme, rozředíme vodou, přidáme rozdrcenou majoránku a za občasného promíchání vaříme nejméně 20 minut
5. Před ukončením varu omáčku dosolíme a prosátou přelijeme na maso
6. Hotový pokrm chvíli povaříme a můžeme podávat.
Maso ze zvěřiny na přípravu guláše marinujeme alespoň 24 hodin (z divočáka a starších kusů i déle) ve směsi vody a octa v poměru 5:1 s nakrájenou cibulí.
Poznámka:Příprava jíšky viz. recept: Jíška.