REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilovaný hovězí rump steak, čočka z Puy a špenátové listy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept podle Michala Húseka, šéfkuchaře restaurace Savoya, hotelu Savoy Špindlerův mlýn, na grilovaný hovězí rump steak, servírovaný s čočkou a špenátové listy.


Ingredience:
Ingredience pro 2 osoby:
500 ghovězí rump steak před očištěním
500 gšpenátové listy
160 gčočka z Puy
cca 80 gmásla
60 gšalotky
3-4 ksstroužky česneku
200 mlzeleninového vývaru
40 mlvinného octa
olivový olej
tymián
pepř
sůl

Postup:
  1. Hovězí rump steak omyjeme a očistíme, ideálně by nám měly po očištění zbýt asi 200 gramové porce. Ty potřeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a můžeme je začít grilovat.
  2. Mezitím si připravíme pokrájenou šalotku, dva až tři stroužky česneku a orestujeme je na olivovém oleji. Přidáme snítko tymiánu a zasypeme čočkou. Výhodou čočky z Puy (což je oblast, odkud tato čočka pochází) je, že ji nemusíme na rozdíl od běžné zelené čočky namáčet. Všechny prozatím smíchané ingredience chvíli restujeme a následně podlijeme bílým vinným octem. Ten necháme vyvařit a znovu směs podlijeme, tentokrát zeleninovým vývarem. Vaříme tzv. aldente, tedy na skus. Vylijeme přebytečnou vodu a dochutíme solí a pepřem.
  3. Poslední důležitou součástí jsou čerstvé špenátové listy. Ty je potřeba opravdu důkladně omýt. Ze špenátových listů odtrhneme košťál tak, aby nám zbyly pouze čisté listy. Opět si připravíme šalotku a najemno nakrájený česnek, hodíme je na pánev a lehce do zlatova orestujeme na olivovém oleji. Přidáme špenát a podlijeme vše zeleninovým vývarem. Lehce podusíme a přidáme máslo, které pomalu zašleháme do směsi. Tím se nám všechny ingredience krásně spojí a vznikne omáčka, kterou můžeme použít k masu.
Doporučení:

TIP NA PÁROVÁNÍ S PIVEM: Pořádný steak si zaslouží silné a tmavé pivo, aby se síla obou chutí vyrovnávala a navzájem podporovala. Dokáže to splnit například pivní styl porter. K rump steaku s čočkou vyzkoušejte třeba pivo, které se vaří nedaleko polárního kruhu – EINSTÖK 14° ICELANDIC TOASTED PORTER. Pyšní se totiž jasnými známkami karamelu a tmavé čokolády. Pražené a čokoládové slady mu dodávají sytou černou barvu a obsahuje navíc i přídavek autentické islandské pražené kávy.

Rada šéfkuchaře: pokud neseženete čočku z Puy, lze ji nahradit čočkou Beluga, která je běžně k dostání ve většině supermarketů.

Poznámka:

Recept k článku: Jak je důležité míti…správné pivo

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Jak si zpříjemnit únorové dny? Lehkými a zároveň výživnými recepty z kvalitních surovin

Druhý měsíc roku může být poměrně vyčerpávající. Zima už je dlouhá a teplo ještě v nedohlednu. Čím si ale můžete zpříjemnit den, nebo třeba i noc? Kvalitním a dobrým jídlem, které vám hned zlepší náladu. Víte ovšem, jak vybírat potraviny, abyste si co nejvíce pochutnali? Podle log kvality umístěných na jejich obalech. A co tedy můžete zkusit uvařit? Naše nejnovější recepty, které se neobejdou bez některých z následujících ingrediencí – smetany, špenátu, kuřecího masa nebo těstovin. Dobrou chuť!

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy