Recept na masové koule určené k přípravě pod grilem, v pánvi na oleji a alpském kameni.
Ingredience:
500 g | směsi mletého hovězího a vepřového masa |
1 ks | větší cibule |
1 ks | vejce |
2 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | solamylu |
3 l | vody |
muškátový květ | |
worcesterská omáčka | |
trochu strouhanky | |
barbecue sauce (grilovací omáčka) | |
česnek | |
olej | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Do směsi hovězího a vepřového masa přimícháme nastrouhanou cibuli, pepř, muškátový květ, prolisovaný česnek, worcesterskou omáčku, solamyl, hladkou mouku, vejce a sůl
2. Vše důkladně promícháme, z hmoty pak vytvarujeme jednotlivé koule, které klademe na tác posypaný strouhankou
3. Vodu osolíme, přivedeme k varu, ve vařící vodě koule povaříme 5-7 minut (záleží na jejich velikosti), pak je vytáhneme a ihned vložíme do studené vody, prudkým zchladnutím předvařené maso ztuhne
4. Vychladlé a důkladně okapané koule jemně potřeme grilovací omáčkou
5. Koule těsně před grilováním potřeme olejem a vhodným nástrojem, například kleštěmi klademe na grilovací pánev, pod gril nebo například na alpský kámen
6. Koule opékáme po všech stranách do vytvoření kůrčičky.
Vhodné přílohy: Vařené brambory, hranolky, krokety, chléb … Podáváme se zeleninovým salátem.
Poznámka:Solamyl: Je bramborová moučka škrobová, která je vyráběna z nejkvalitnějšího bramborového škrobu. Je lehce stravitelná, jemná a vhodná i do dětských pokrmů. Její použití je široké.