Frikadelky z mletého hovězího masa, šalotky, česneku, sýra a dalších ingrediencí, na grilu opečené, posypané piniovými oříšky a servírované s grilovanou jarní cibulkou.
Ingredience:
50 g | piniových oříšků |
12 ks | jarních cibulek |
olivový olej | |
mletý pepř | |
sůl | |
Na frikadelky: | |
600 g | mletého hovězího masa |
40 g | strouhaného parmazánu |
1 lžíce | strouhanky |
1 lžíce | olivového oleje + na potření |
4 ks | snítky tymiánu |
2 ks | stroužků česneku |
1 ks | šalotky |
1/3 ks | svazku petržele kudrnky |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Očištěné jarní cibulky omyjeme, osušíme, podélně rozpůlíme, dáme do mísy, zakapeme trochou olivového oleje, osolíme a opepříme
2. V pánvi na sucho dozlatova orestujeme piniové oříšky, šalotku i stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na drobno, lístky tymiánu a opláchnutou okapanou petrželku nasekáme na jemno
3. Do mísy dáme mleté maso, přidáme na jemno nastrouhaný parmazán, strouhanku, šalotku, česnek, petržel, tymián, olivový olej, pak vše důkladně promícháme, podle chuti osolíme i opepříme, rozdělíme na 4 části a vytvarujeme z nich koule, které trochu zploštíme
4. Frikadelky položíme na rozehřátý gril, potřeme olejem a pozvolna grilujeme z každé strany asi 10 minut a na poslední 2 minuty grilování k masu přidáme jarní cibulky
5. Grilované frikadelky posypeme orestovanými piniovými oříšky a podáváme s grilovanými cibulkami a bramborami.