REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grenadýrský marš

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Grenadiren marsch (grenadýrský pochod) je starý vojenský recept z období napoleonských válek. Jeho původ se připisuje maďarským granátníkům, kteří sloužili v rakousko-uherské armádě. Jde vlastně o levné jídlo z ingrediencí, kterých bylo tehdy v armádě dostatek, tedy brambor, fleků a slaniny. Maďaři pak ještě vylepšovali všechny pokrmy paprikou pro chuť a vůni.


Ingredience:
1 kgbrambor
500 gfleků
300 ganglické slaniny
2 kscibule
červená sladká paprika
sádlo
kmín
voda
pepř
sůl

Postup:

1. Brambory uvaříme ve slupce do měkka, fleky rovněž uvaříme v osolené vodě
2. Brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka, fleky slijeme, propláchneme vodou
3. Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli společně s nakrájenou slaninou, ke konci zaprášíme červenou paprikou
4. Brambory promícháme s rozškvařenou slaninou, cibulí a fleky, pokrm osolíme, dochutíme kmínem a pepřem
5. Směs dáme do pekáče a necháme zapéct v troubě vyhřáté na 200 °C, zapékáme tak dlouho, až se nahoře bude tvořit kůrčička.

Doporučení:

Podáváme s kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem, můžeme vylepšit i volským okem.

Poznámka:

Recept i s fotografií nám poslal Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy