Aspik z plátků gothaje, vařených vajec, mrkve, petrželky a želatiny.
Ingredience:
300 g | oloupaného nakrájeného gothaje |
150 g | mrkve |
25 g | práškové želatiny |
4 dl | vody |
4 ks | vajec |
3 lžíce | cukru |
3 lžíce | vinného octa |
1 lžíce | na jemno nasekané petrželky |
červená cibule na ozdobení | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. V 1 dl studené vody rozmícháme želatinu a necháme ji nabobtnat
2. Vejce uvaříme natvrdo, očištěnou mrkev povaříme v osolené vodě téměř doměkka a po uvaření mrkev i vejce zprudka zchladíme, vejce pak oloupeme, překrojíme napůl a mrkev nakrájíme na kostičky
3. Zbylou vodu svaříme s cukrem, solí a octem, rozpustíme v ní nabobtnanou želatinu a už dále nevaříme, aspik i s kastrůlkem vložíme do dřezu se studenou vodou a mícháme, dokud nezchladne přibližně na teplotu těla
4. Na dno 4 malých kovových misek (nebo jedné velké) nalijeme asi 3 mm aspiku a necháme ho ztuhnout
5. Plátky salámu překrojíme napůl, jednotlivě je máčíme v aspiku a vějířovitě skládáme po obvodu misek (několik plátků si ponecháme na závěrečné zakrytí), pak do aspiku v miskách přidáme mrkev s petrželkou, nakonec vložíme půlky vajíček, zalijeme zbylým aspikem a zakryjeme zbylými plátky gothaje
6. Misky s aspikem dáme přes noc do chladničky ztuhnout a podáváme sypané červenou cibulí.