Germknödel jsou typické rakouské knedlíky plněné švestkovými povidly, servírované posypané mákem a přelité například vanilkovou omáčkou. Bývají velké 15 cm, takže jeden knedlík je vlastně jedna porce.
Ingredience:
Rozpis na 6 knedlíků: | |
500 g | polohrubé mouky |
300 g | švestkových povidel |
100 g | másla (50 g na těsto + 50 g na polití) |
50 g | krupicového cukru |
50 g | mletého máku |
15 g | droždí |
50 ml | mléka |
2 lžíce | moučkového cukru |
2 ks | vejce |
špetka soli | |
vanilková omáčka |
Postup:
- Do trochy zahřátého mléka vmícháme lžičku cukru a rozdrobené droždí, necháme vzejít kvásek.
- Po 10-15 minutách do kvásku vmícháme mouku, vejce, máslo, sůl, zbylé mléko a cukr, vymícháme hladké těsto, které necháme kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
- Připravené těsto rozdělíme na 6 stejných dílků, každý dlaní rozplácneme do velikosti malého talířku, doprostřed dáme po velké lžíci povidel a těsto spojíme tak, aby povidla nikde nevykukovala a nemohla vytéci a necháme dalších 20 minut kynout.
- V hrnci s pařáčkem přivedeme vodu k varu a v páře postupně knedlíky uvaříme, každý napařujeme cca 10-15 minut.
- Hotové knedlíky propícháme vidličkou a podáváme posypané mákem smíchaným s moučkovým cukrem, přelité rozpuštěným máslem a vanilkovou omáčkou.