REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kardinálské řezy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Originální recept na rakouský dezert ze dvou druhů těsta a náplně. Původní recept je znám pod názvem “Kardinalschnitten”.


Ingredience:
Na piškotové těsto:
60 ghrubé mouky
60 gkrystalového cukru
1 sáčekvanilkového cukru
7 ksvaječných žloutků
3 ksvejce
na špičku nože prášku do pečiva
Na bílé těsto:
200 gkrystalového cukru
1 lžíceocta
1 sáčekvanilkového cukru
7 ksvaječných bílků
Na náplň:
2 baleníšlehačky
1 skleničkameruňkové nebo jahodové marmelády

Postup:

1. Nejprve si připravíme piškotové těsto; celá vejce a žloutky s cukrem šleháme asi 15 minut nejlépe pomocí ručního mixéru, lehce vmícháme mouku s práškem do pečiva
2. V jiné nádobě ušleháme bílky s cukrem na tuhý sníh, ke konci přidáme lžíci octa
3. Na vyšší plech, velký asi 40 × 30 cm, položíme papír na pečení a nastříkáme podélně 5 pruhů vyšlehaného sněhu, mezi pruhy vynecháváme mezeru asi 2,5–
3 cm velkou
4. Na nastříkané pruhy stříkáme další vrstvu sněhu (podle velikosti vajíček můžeme udělat i 3 vrstvu)
5. Do mezer mezi sněhové pruhy nalijeme piškotové těsto, vyrobíme tak dalších 5 pruhů
6. Připravený dezert pečeme v mírně vyhřáté troubě na 150 °C asi 20-25 minut
7. Necháme na plechu vychladnout, potom v půli těsto opatrně podélně rozřízneme a papír rozstříhneme
8. Jeden díl otočíme na pocukrovaný plech nebo papír a pomažeme zředěnou marmeládou, na ni navrstvíme ušlehanou šlehačku a tu opět potřeme marmeládou
9. Druhý díl oddělíme od papíru a opatrně položíme na šlehačkou a marmeládou pomazaný díl (tento díl nepřevracíme)
10. Dezert pocukrujeme a před podáváním nakrájíme na jednotlivé řezy.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy