Ganache (ganáš) je poleva, krém či náplň například do sladkých dezertů. Recept pochází z francouzské kuchyně. Příprava je velmi jednoduchá, přitom výsledek je úžasný.
Ingredience:
Ganache jako poleva, glazura, či fondue: | |
100 g | smetany ke šlehání 33 % |
100 g | čokolády s nejméně 60 % kakaa |
Ganache na krémy a náplně do pralinek: | |
100 g | smetany ke šlehání 33 % |
200 g | čokolády s nejméně 60 % kakaa |
Ganache jako pěna: | |
200 g | smetany ke šlehání 33 % |
100 g | čokolády s nejméně 60 % kakaa |
Ganache se zakysanou smetanou: | |
100 g | zakysané smetany |
100 g | čokolády s nejméně 60 % kakaa |
Postup:
- Ve vhodné misce nebo menším hrnci ohřejeme smetanu, měla by mít takovou teplotu, že v ní ponořený prst nevydržíte déle než tři nebo čtyři vteřiny
- Čokoládu nalámeme na menší kousky, ty hodíme do vhodné misky a zalijeme je horkou smetanou, necháme 10 minut stát, pak začneme promíchávat tak dlouho, až nám vznikne krém, podle poměru buď hustější, nebo naopak řidší
- Hotové ganache použijeme podle příslušných receptur.