REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Galety (galettes)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Galety (galettes) jsou známy více než 5 000 let jako směs mouky (pšeničné, rýžové, kukuřičné …) a vody, objevují se v jídelníčcích všech starých civilizací.


Ingredience:
300 gpšeničné, pohankové nebo žitné mouky
750 mlvody
1 ksvejce
olej na smažení
špetka soli

Postup:

1. Smícháme mouku se solí
2. Postupně přidáváme vodu a nakonec vajíčko
3. Těsto necháme 1 hodinu uležet
4. Z těsta na mírně rozpálené pánvi potřené olejem připravíme jednotlivé placky.

Doporučení:

Galety podáváme na slano, se šunkou, vejci, sýrem … nebo na sladko, s tvarohem, ovocem, zmrzlinou …

Poznámka:

Galeta z pohankové mouky se původně konzumovala samotná, poté se začala vylepšovat slaným máslem, uzeninami nebo vejci. Na přípravu dezertu se využilo zbytku těsta, přidala se do něj vejce, přisypala se skořice nebo květ pomerančovníku… tím dala galeta vzniknout sladké palačince.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy