REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Filo těsto

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na filo těsto vhodné na přípravu mnoha pokrmů, například na řeckou baklavu nebo kataife.


Ingredience:
4 šálkypřesáté hladké mouky
4 lžíceolivového oleje
1,5 šálkuvlažné vody
1,5 lžičkysoli
škrob
plastiková fólie
kousek čistého plátna

Postup:

1. Do prosáté moky ochucené solí za stálého míchání přiléváme postupně vlažnou vodu, těsto mícháme asi 10 minut
2. Do těsta dále postupně po částech zapracujeme olej, důkladně zpracujeme, až bude těsto hladké a pružné
3. Vypracované těsto přikryjeme plastikovou fólií a necháme při pokojové teplotě nejméně 2 hodiny odpočinout
4. Pracovní plochu přikryjeme kouskem plátna, poprášíme škrobem a odpočaté těsto válečkem vyválíme na co možná nejtenčí plát, těsto nadzvedneme na hřbety rukou a jejich vzdalováním těsto vytahujeme, tak postupujeme z každé strany pracovní desky, až těsto vytáhneme na čtverec alespoň 180 × 180 cm velký, silnější okraje odkrojíme
5. Vytažené těsto necháme 30 minut odpočinout a oschnout, z těsta pak nožem nebo rádýlkem odkrojíme pruh o šířce 30 cm a pruh rozkrojíme na 40 cm velké pláty, ty poprášíme škrobem a skládáme na sebe, takto pokračujeme, až je všechno těsto nakrájené na pruhy a naskládané na sebe
6. Hotové těsto lze okamžitě použít dle příslušných receptur, nebo ho můžeme zabalit do plastikového sáčku a uložit v ledničce, kde nám vydrží až 2 týdny.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy