REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Francouzská cibulačka II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Známý francouzský recept na polévku připravenou z cibule, vína a dalších ingrediencí, servírovanou s plátky opečené bagety se zapečeným sýrem. Tento recept je poněkud pracnější, ale výsledek stojí zato!


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
500 gnejlépe žluté cibule
75 gmásla
1 lkuřecího vývaru
1 dlsuchého bílého vína
1 lžícehladké mouky
1/2 lžícesuchého bílého vína
šalvěj (rozmarýn, tymián ...)
bobkový list
pepř
sůl
Na doplnění:
francouzská bageta nejlépe den stará
sýr Comté nebo Gruyére

Postup:

1. V hrnci na rozpuštěné máslo vložíme oloupanou cibuli nakrájenou na půlkolečka spolu s bobkovým listem a několika lístky šalvěje (případně rozmarýnu …), za stálého míchání restujeme asi 5 minut, pak snížíme teplotu zdroje tepla na minimum, a cibulku dále spíše dusíme, než opékáme a to nejméně 60 minut, aby cukr obsažený v cibuli zkaramelizoval, občas ji zamícháme
2. Je možné, že cibule se během restování trošku přichytí ke dnu hrnce, pomocí octa jí “odlepíme”, tzv. deglazujeme a ještě přidáme víno, mícháme, a když se víno odpaří, tak cibuli zaprášíme moukou, chvilku restujeme a pak přilijeme horký kuřecí vývar
3. Polévku vaříme ještě dalších 30 minut, dochutíme ji solí a pepřem
4. Jednotlivé porce polévku nalijeme do misek, navrch položíme plátky bagety které zasypeme strouhaným sýrem, vložíme do trouby a necháme zapéci pod grilem dozlatova.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy