Polévka z cibule, bílého vína, vývaru, česneku a koření, servírovaná posypaná strouhaným sýrem a těsně před podáváním v troubě zapečená.
Ingredience:
1 kg | cibule |
50 g | másla |
50 g | strouhaného sýra |
1 l | zeleninového vývaru |
250 ml | bílého vína |
1 lžička | tymiánu |
1 lžíce | hladké mouky |
8 ks | tenkých plátků bílého chleba |
2 ks | stroužků česneku |
špetka mletého kmínu | |
muškátový oříšek | |
mletý pepř | |
nasekaná petrželka | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Cibule oloupeme, posekáme na drobno a podusíme na rozehřátém másle dozlatova, pak poprášíme hladkou moukou, zalijeme zeleninovým vývarem i bílým vínem, okořeníme muškátovým oříškem, tymiánem a špetkou mletého kmínu a přiklopené vaříme 25 minut
2. Plátky chleba opečeme na rozehřátém oleji a potřeme je oloupaným stroužkem česneku
3. Zbylý oloupaný česnek prolisujeme do polévky, kterou osolíme i opepříme, nalijeme do ohnivzdorných polévkových misek, navrch položíme chléb, posypeme strouhaným sýrem a pod horkým grilem zapečeme asi 10 minut
4. Ozdobíme na jemno nasekanou petrželkou a podáváme.