Další polévka z Itálie. Z předvařených drštěk, zeleniny, vína, hovězího vývaru a koření uvařená chutná hutná polévka.
Ingredience:
500 g | předvařených dršťěk |
150 g | řapíkatého celeru a mrkve |
120 g | nastrouhaného parmazánu |
1 lžíce | másla |
1-2 lžíce | oleje |
1 plechovka | nakládaných oloupaných rajčat |
250 ml | bílého vína |
2 ks | menší stroužky česneku |
2 ks | cibule |
1 ks | bobkového listu |
hovězí vývar | |
hřebíčky | |
voda | |
sůl |
Postup:
- Dobře omyté dršťky zalijeme vodou, přidáme sůl a povaříme asi 15 minut, pak vodu slijeme, nalijeme novou, osolíme, přidáme jednu cibuli se zapíchnutými hřebíčky a vaříme asi 2 hodiny, až dršťky změknou.
- Měkké, důkladně okapané dršťky nakrájíme na tenké proužky, pak je ještě propláchneme pod studenou vodou a necháme důkladně oschnout.
- Očištěnou zeleninu, tedy řapíkatý celer a mrkev nakrájíme nadrobno.
- Lehce osmahneme oloupané stroužky česneku a bobkový list v hrnci s trochou oleje a máslem, přidáme zeleninu a po několika minutách i dršťky, zamícháme a veškerou tekutinu necháme zredukovat.
- Odstraníme česnek, přilijeme víno a opět vaříme tak dlouho, až se tentokrát víno úplně odpaří.
- V této fázi přidáme do hrnce oloupaná rajčata bez nálevu, osolíme, okořeníme pepřem a necháme dršťkovou polévku vařit dalších 30-45 minut, občas vše promícháme a dle potřeby doléváme teplým vývarem.
- Ke konci do polévky nasypeme nastrouhaný parmazán, ještě 5 minut povaříme a pak nejlépe ihned podáváme.