Tradiční italský chléb focaccia, který v Itálii najdete opravdu na každému rohu, si můžete velmi snadno připravit i doma. Základní recept vychází z minima ingrediencí, a právě proto se mu v Itálii přezdívá „chléb chudých“. My jsme ale pro vás připravili méně tradiční verzi, recept na focacciu s řepou a feta sýrem.
Ingredience:
Rozpis na 5 kusů: | |
Suroviny na těsto: | |
550 g | špaldové hladké mouky |
5 lžic | olivového oleje |
1/2 ks | kostky droždí |
260 ml | vlažné vody |
špetka soli | |
Suroviny na focacciu: | |
100 g | sýru feta |
1 ks | středně velká řepa |
tymián na posypání | |
olivový olej na potření | |
Suroviny na zálivku: | |
2 lžíce | hustého medu |
2 lžíce | řepové šťávy |
Postup:
- Nejprve začněte přípravou těsta. Do mísy od robotu si dejte špaldovou mouku, olivový olej, sůl a rozdrobené droždí. Zapněte robota a nechte hnětat, dokud se nezapracuje všechen olej. Poté začněte postupně přidávat vlažnou vodu a nechte hníst, dokud se těsto nebude krásně odlepovat od kraje. Někdy je zapotřebí dokončit hnětení ručně na lehce posypaném válu. Když je těsto hotové, dejte ho do mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout.
- Během kynutí si řepu očistěte, oloupejte, nakrájejte na kostičky a dejte vařit. Po uvaření nechte vychladnout.
- Dále si připravte zálivku. Do hustého medu přidejte řepovou šťávu a důkladně promíchejte, aby se med se šťávou spojil.
- Když je těsto nakynuté, rozdělte si jej na pět kusů. Z každého kusu vytvořte bochánek a z něj pak placku o velikosti většího talířku. Takto připravené placky nechte pod utěrkou ještě asi 15 minut kynout.
- Během posledního kynutí si připravte pizza pec nejlépe THE SMART OVEN® PIZZAIOLO. Na pizza peci otočte ovladačem STYLE na položku TENKÁ PIZZA (5. stupeň) a druhým ovladačem nastavte stupeň opečení na druhý stupeň (mezi počáteční a středovou pozicí). Časovač se podsvítí a nastavte na něm dobu pečení sedm minut. Světelná kontrolka připravenosti bude blikat, což znamená, že se trouba zahřívá. Nechte troubu dostatečně předehřát, až světelná kontrolka připravenosti přestane blikat a rozsvítí se. Doba předehřátí trouby může trvat od deseti do dvaceti minut v závislosti na vybraném provozním režimu. Až se pec předehřeje, zazní zvukové upozornění a kontrolka předehřevu bude svítit.
- Jakmile jsou placky nakynuté, lehce si posypte hrubou moukou vkládací lopatku na pizzu, položte na ni placku a potřete ji trochou oleje. Vložte a lehce zamáčkněte nakrájenou řepu a posypte nadrobeným sýrem feta. Musíte pracovat rychle, aby se těsto nepřilepilo k lopatce.
- Jakmile je focaccia ozdobená a připravená k pečení, otevřete dvířka a vložte lopatku až do zadní části trouby. Nechte, aby konec lopatky spočinul na zadní straně plotny, a focacciu z lopatky jejím náklonem sesuňte na kámen. Zavřete dvířka a stiskněte časovač, který spustí odpočítávání doby přípravy (sedm minut). Jakmile je proces přípravy dokončen, zazní zvukové upozornění a podsvícení časovače se krátce rozbliká a poté zhasne. Za pomoci lopatky vyjměte focacciu z trouby a dejte ji na mřížku.
- Na mřížce focacciu zakápněte připravenou zálivkou, posypejte tymiánem a nechte lehce vychladnout. Poté můžete servírovat.
Recept k článku: Itálie na talíři
Poznámka:zdroj: www.sagecz.cz