REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Focaccia s řepou a feta sýrem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční italský chléb focaccia, který v Itálii najdete opravdu na každému rohu, si můžete velmi snadno připravit i doma. Základní recept vychází z minima ingrediencí, a právě proto se mu v Itálii přezdívá „chléb chudých“. My jsme ale pro vás připravili méně tradiční verzi, recept na focacciu s řepou a feta sýrem.


Ingredience:
Rozpis na 5 kusů:
Suroviny na těsto:
550 gšpaldové hladké mouky
5 lžic olivového oleje
1/2 kskostky droždí
260 mlvlažné vody
špetka soli
Suroviny na focacciu:
100 gsýru feta
1 ksstředně velká řepa
tymián na posypání
olivový olej na potření
Suroviny na zálivku:
2 lžícehustého medu
2 lžíceřepové šťávy

Postup:
  1. Nejprve začněte přípravou těsta. Do mísy od robotu si dejte špaldovou mouku, olivový olej, sůl a rozdrobené droždí. Zapněte robota a nechte hnětat, dokud se nezapracuje všechen olej. Poté začněte postupně přidávat vlažnou vodu a nechte hníst, dokud se těsto nebude krásně odlepovat od kraje. Někdy je zapotřebí dokončit hnětení ručně na lehce posypaném válu. Když je těsto hotové, dejte ho do mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout.
  2. Během kynutí si řepu očistěte, oloupejte, nakrájejte na kostičky a dejte vařit. Po uvaření nechte vychladnout.
  3. Dále si připravte zálivku. Do hustého medu přidejte řepovou šťávu a důkladně promíchejte, aby se med se šťávou spojil.
  4. Když je těsto nakynuté, rozdělte si jej na pět kusů. Z každého kusu vytvořte bochánek a z něj pak placku o velikosti většího talířku. Takto připravené placky nechte pod utěrkou ještě asi 15 minut kynout.
  5. Během posledního kynutí si připravte pizza pec nejlépe THE SMART OVEN® PIZZAIOLO. Na pizza peci otočte ovladačem STYLE na položku TENKÁ PIZZA (5. stupeň) a druhým ovladačem nastavte stupeň opečení na druhý stupeň (mezi počáteční a středovou pozicí). Časovač se podsvítí a nastavte na něm dobu pečení sedm minut. Světelná kontrolka připravenosti bude blikat, což znamená, že se trouba zahřívá. Nechte troubu dostatečně předehřát, až světelná kontrolka připravenosti přestane blikat a rozsvítí se. Doba předehřátí trouby může trvat od deseti do dvaceti minut v závislosti na vybraném provozním režimu. Až se pec předehřeje, zazní zvukové upozornění a kontrolka předehřevu bude svítit.
  6. Jakmile jsou placky nakynuté, lehce si posypte hrubou moukou vkládací lopatku na pizzu, položte na ni placku a potřete ji trochou oleje. Vložte a lehce zamáčkněte nakrájenou řepu a posypte nadrobeným sýrem feta. Musíte pracovat rychle, aby se těsto nepřilepilo k lopatce.
  7. Jakmile je focaccia ozdobená a připravená k pečení, otevřete dvířka a vložte lopatku až do zadní části trouby. Nechte, aby konec lopatky spočinul na zadní straně plotny, a focacciu z lopatky jejím náklonem sesuňte na kámen. Zavřete dvířka a stiskněte časovač, který spustí odpočítávání doby přípravy (sedm minut). Jakmile je proces přípravy dokončen, zazní zvukové upozornění a podsvícení časovače se krátce rozbliká a poté zhasne. Za pomoci lopatky vyjměte focacciu z trouby a dejte ji na mřížku.
  8. Na mřížce focacciu zakápněte připravenou zálivkou, posypejte tymiánem a nechte lehce vychladnout. Poté můžete servírovat.
Doporučení:

Recept k článku: Itálie na talíři

Poznámka:

zdroj: www.sagecz.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

26 nejlepších receptů z houbařské kuchařky – TOP recepty na zpracování a přípravu hub

Ty nejlepší houbařské recepty z naší databáze webu ReceptyOnLine.cz pro inspiraci na jednom místě. Vybrali jsme pro vás klasické, ale i méně známé recepty na zpracování a úpravu hub. Vyzkoušené, oblíbené recepty na naložení a zavaření hub, ale také recepty na jejich tepelné zpracování. Prostě TOP recepty na houby 26x jinak!

číst dále ...

Vaření s dětmi: Proč je důležité zapojovat děti už od útlého věku a co všechno je díky tomu naučíme?

Zapojte své nejmenší do přípravy snídaní, obědů i večeří. Je to nejen nová výzva, ale také cenná aktivita, díky které si děti už v mládí osvojí řadu důležitých dovedností. A co víc, naučíte je jíst zdravě a vyváženě. Vaření je základní dovedností, kterou si děti ponesou i do dospělosti. Pomáhá jim rozumět potravinám, výživě a základním dovednostem v kuchyni. Kromě toho se učí matematiku a vědu při měření ingrediencí a při hlídání teploty a času. Malí pomocníci také rozvíjejí své jemné a hrubé motorické dovednosti při krájení, míchání, tvarování a přípravě jídel. Tyto dovednosti jsou zásadní pro koordinaci ruky a oka.

číst dále ...

Tradiční, ale přesto moderní. Těchto pět odrůd vína patří mezi naši nesmrtelnou klasiku, která ale pořád překvapuje

Odměňujete se víkendem na jižní Moravě nebo ve vinařských Čechách, kde si můžete dopřát svěží víno z místního vinařství? Případně máte svůj večerní rituál se sklenkou našeho vína? A pochutnáváte si spíše na módních výstřelcích, nebo vsázíte na klasiku tradičních odrůd, z kterých však naši šikovní vinaři dokáží vytvořit trendy zázraky? Nejste si jisti, které ty tradiční odrůdy vlastně jsou? Pojďme si je představit.

číst dále ...

Zázračná červená řepa

Červená řepa získává v současné české kuchyni stále větší oblibu. Někomu ji však v mládí neznechutili. Za socialismu, ve školní jídelně, bývala často jako jediná příloha ke školním obědům. Nejvíce je oblíbená v Polsku, na Ukrajině, ale také Rusku a Bělorusku a pobaltských státech. Bez červené řepy klasický boršč prostě neuděláte. Oblibu si získala i jako známý prostředek k posílení imunitního systému a bohatá zásobárna přírodních látek, bránících, kromě jiného, vzniku rakoviny. Zatím se to však bezpečně nepodařilo prokázat, jak tvrdí lidová léčitelství v mnoha státech bývalého východního bloku.

číst dále ...

Žlutá řepa

Při vyslovení slova řepa nás hned napadne červená řepa, řepa cukrovka, nebo krmná řepa. V posledních letech se však objevuje v řetězcích a na farmářských trzích, na zahrádkách u drobných pěstitelů žlutá řepa, někdy nazývaná také zlatá řepa. Není tak běžná jako její příbuzná červená řepa, má ale řadu předností. Je jemnější a sladší, při vaření pak nepouští červenou šťávu, nezbarví vám nádobí, ruce ani oblečení, kuchyň a ani vaše děti.

číst dále ...

Olivy: Španělský klenot i zdravá delikatesa

Olivy jsou jedním z nejcharakterističtějších pokrmů středomořské kuchyně a postupem času si našly své místo i v českých domácnostech. Tyto malé kulaté plody jsou nejen lahodným doplňkem spousty jídel, ale také mají mnoho zdravotních benefitů.

číst dále ...

Chcete si upéct domácí chléb? Nebojte se kombinovat mouky, poradíme jak

Znáte ten pocit, když dostanete chuť na čerstvý křupavý chléb, ale není, kam si pro něj zrovna doběhnout? Právě v tu chvíli přichází na řadu chlebové směsi, které jsou vyladěné do posledního zrnka mouky a můžete je snadno vytáhnout ze skříně. A pokud zrovna žádnou chlebovou směs doma nemáte, můžete si mouky na domácí chléb samozřejmě nakombinovat i sami podle své chuti a požadavků.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy