Orestované ledvinky, flambované, zalité smetanovohořčičnou omáčkou z výpeku.
Ingredience:
Recept na 4 porce: | |
2 ks | telecích ledvinek (po 250 g) |
2 ks | šalotky |
50 g | másla |
2 cl | koňaku |
4 lžíce | suchého bílého vína |
1 lžíce | plnotučné hořčice |
2 lžíce | směsi sekaných bylinek (petrželka) |
1/8 l | telecího vývaru |
1/8 l | smetany ke šlehání |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Ledvinky opláchneme, osušíme, osolíme a opepříme
2. Orestujeme zprudka na obou stranách na rozehřátém másle (20 g), až vznikne tenká kůrka
3. Při mírné teplotě pak opékáme ještě 10 minut, za stálého obracení a přelévání vypékající se šťávou
4. Oloupanou šalotku nakrájíme na kostičky a dáme zesklovatět (orestujeme) do jiné pánve na zbývající rozehřáté máslo
5. Přilijeme vývar, smetanu a vše vaříme za stálého míchání do zhoustnutí
6. Ledvinky přelijeme koňakem a flambujeme (koňak zapálíme)
7. Horké vyjmeme a zabalíme do alobalu
8. Z pánve slijeme tuk, připečeniny rozředíme bílým vínem, přidáme do smetanové omáčky na druhé pánvi, rozmícháme s hořčicí a krátce vše ještě povaříme
9. Přimícháme nasekanou petrželku a dle potřeby směs osolíme a opepříme
10. Ledvinky nakrájíme na plátky a vložíme do omáčky.
– Příloha: Opékané brambory a dušená zelenina.