Větší filety z tresky potřené pikantní rajčatovou pastou, hojně posypané ochucenou chlebovou strouhankou, upečené v troubě pod grilem doměkka.
Ingredience:
2 ks (2 x 600 g) | filety z tresky i s kůží |
fenyklová semínka | |
olivový olej | |
pepř | |
sůl | |
Na rajčatovou pastu: | |
1/2 skleničky | nakládaných sušených rajčat |
2 ks | stroužky česneku |
1/2 ks | chilli papričky i s jadérky |
1 hrst | čerstvých listů bazalky |
1 lžíce | balzamikového octa |
40 g | parmazánu |
citronová kůra i šťáva z 1/2 ks citrónu | |
Na chlebovou strouhanku: | |
200 g | chleba |
1/2 konzervy | ančoviček i s olejem |
2-3 ks | stroužky česneku |
olivový olej | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Filety pokapeme olivovým olejem, okořeníme pepřem, osolíme a posypeme fenyklovými semínky, vložíme do pekáče kůží dolů, vložíme do trouby pod gril a grilujeme 10 minut (pekáč umístíme do spodní části trouby, aby byla spirála grilu co nejdále)
2. Připravíme si rajčatovou pastu; půl skleničky nakládaných rajčat i s nálevem dáme do nádoby mixéru, přihodíme půlku chilli papričky, stroužky česneku, hrst listů bazalky, kousky parmazánu, nastrouhanou kůru a šťávu z 1/
2 ks citrónu, vše ještě zakápneme lžící balzamikového octa, mixujeme na kaši
3. Rybu vytáhneme z trouby a potřeme připravenou pastou
4. Maso hojně potřené pastou ještě zasypeme chlebovou strouhankou a pekáč vložíme opět do trouby, kde filety z tresky ugrilujeme doměkka, což bude trvat zhruba dalších 15-20 minut.
Příprava ochucené chlebové strouhanky:
1. Chleba natrháme a vložíme do nádoby mixéru
2. Přidáme ančovičky i s olejem, česnek, vše osolíme a okořeníme pepřem a mírně zakápneme olivovým olejem
3. Rozmixujeme na strouhanku.