Tip na sladký dort skvělý také jako součást valentýnského menu. Recept pro Vás připravila Renáta Hečkova z blogu kolachella.blogspot.com, více chutných receptů najdete na zdroj blog.kitchenaid.cz.
Ingredience:
Na těsto: | |
150 g | hladké mouky |
70 g | studeného másla nakrájeného na kostky |
70 g | moučkového cukru |
bio vejce | |
Ricottovo- tvarohová náplň: | |
500 g | tučného tvarohu |
200 g | ricotty |
citronová kůra z jednoho citrónu | |
datlové sirup podle chuti | |
vanilkový lusk | |
Dozdobení: | |
datlové sirup | |
ořechy | |
fíky |
Postup:
- Suché ingredience potřebné na těsto prosejeme do větší mísy. Přidáme studené máslo a vytvoříme drobenku, do které přidáme vejce. Těsto pěkně zpracujeme na jemnou kouli, nejlépe v mixéru s nástavcem, aby se netopilo máslo v rukách.
- Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme vychladnout alespoň 1 hodinu.
- Vychladlé těsto rozválíme a vyložíme na dno i okraje tartovej formy a z vrchu přejdeme válečkem na těsto, abychom se zbavili těsta, které zbytečně nepotřebujeme. Dno formy propícháme vidličkou a vložíme do chladničky.
- Formu vyložíme pečícím papírem a nasypeme na něj fazole (hrách, cizrna, rýži, pohanku). Korpus na tart pečeme 12-15 minut při 180 stupních.
- Nádivka; všechny ingredience včetně vanilkových zrníček vyšleháme ručně metličkou do husté konzistence, kterou naplníme vychladlý tart a dáme na několik hodin zchladit do chladničky.
- Těsně před podáváním na tart uložíme na tenké plátky nakrájené fíky, posypeme na pánvi opečenými nebo surovými oříšky podle chuti a přelijeme dodatečně sirupem.
Recept k článku: Valentýnské menu I.