REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Feijoada

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento pokrm je znám v mnoha podobách na celém území Jižní Ameriky, v Brazílii, Portugalsku … patří mezi gastronomické klenoty této oblasti.


Ingredience:
225 guzeného vepřového masa (plecko)
225 gklobásy typu chorizo
225 gvepřové klobásy
225 ganglické slaniny
225 guzených žeber
150 mlpomerančové šťávy
50 mlpálenky cachaca (lze nahradit bílým rumem)
1,5 šálkučerných fazolí
4 ksvelké stroužky česneku
2 ksvětší cibule
2-3 ksbobkové listy
1 kschilli papričky
3 lžícesádla nebo oleje
3 lžícečerstvé listové petrželky
1 lžičkaškrobové moučky
plátky pomeranče na ozdobu
petrželka na ozdobu
pepř
voda
sůl

Postup:

1. Nejlépe den předem dáme naložit do vody fazole spolu s uzeným masem
2. Klobásky opečeme na troše oleje nebo sádla dohněda, dáme je stranou
3. Ve velkém hrnci na zbylém sádle či oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, česnek a slaninu, přidáme nabobtnalé a důkladně zcezené fazolky, vše promícháme a chvíli podusíme
4. V této fázi ingredience v hrnci zalijeme o polovinu větším množstvím studené vody, než je objem fazolí, pokrm osolíme, okořeníme pepřem, bobkovým listem a nasekanou, jadřinců zbavenou chilli papričkou
5. Vše přivedeme k varu a na mírném zdroji tepla pak vaříme 30-40 minut
6. Jakmile budou fazolky měkké, přidáme všechno maso a opečené klobásky (v celku!), přilijeme vodu (měla by tvořit zhruba čtvrtinu celkového objemu jídla) a stále na mírném zdroji tepla vaříme další 1 hodinu
7. Uvařené maso i klobásky vyjmeme a pokrájíme na kousky
8. Pokrm dochutíme pomerančovou šťávu a cachacou, zahustíme škrobem rozmíchaným v malém množství studené vody a vše ještě několik minut povaříme
9. Nakonec přidáme posekanou petrželku, dochutíme nejlépe čerstvě namletým černým pepřem a solí
10. Na velkou mísu vyskládáme kousky masa a klobásek, přelijeme směsí s fazolkami a pokrm dozdobíme plátky pomeranče.

Doporučení:

Feijoadu servírujeme s bílou rýží, případně i s pikantní salsou.

Poznámka:

Cachaca – Brazilská pálenka z cukrové třtiny, která se na rozdíl od bílého rumu vyrábí přímo ze šťávy z cukrové třtiny. Nejznámější cachaca je světle žlutá a čirá a má název Pitú. Její chuť i aróma jsou jemné a obsahuje 41 % alkoholu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

České superpotraviny, které do vás napumpují energii

Mírná zima bez mrazu může být příjemná, ale pro naše zdraví velmi zrádná. Jakmile vysvitne sluníčko, už vytahujeme jarní kabátek a v tom štěstí ani nekoukneme na teploměr, který se pohybuje v číslech stále hodných zimní bundě a kulichu. Nenechte si zkazit den otravným nachlazením, vsaďte na ověřené zimní superpotraviny z českých zahrad a polí, které si rádi dáte každý den.

číst dále ...

Jak si zpříjemnit únorové dny? Lehkými a zároveň výživnými recepty z kvalitních surovin

Druhý měsíc roku může být poměrně vyčerpávající. Zima už je dlouhá a teplo ještě v nedohlednu. Čím si ale můžete zpříjemnit den, nebo třeba i noc? Kvalitním a dobrým jídlem, které vám hned zlepší náladu. Víte ovšem, jak vybírat potraviny, abyste si co nejvíce pochutnali? Podle log kvality umístěných na jejich obalech. A co tedy můžete zkusit uvařit? Naše nejnovější recepty, které se neobejdou bez některých z následujících ingrediencí – smetany, špenátu, kuřecího masa nebo těstovin. Dobrou chuť!

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

To pravé namazané

Mezi hotové produkty Poctivé výroby Globus patří i vynikající pomazánky, které ocení nejeden gurmán. Těmi zpestříte nejenom svoji snídani nebo svačinu, ale třeba i jednohubky pro kamarády, kteří k vám domů dorazí na návštěvu.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy