REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Feijoada

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento pokrm je znám v mnoha podobách na celém území Jižní Ameriky, v Brazílii, Portugalsku … patří mezi gastronomické klenoty této oblasti.


Ingredience:
225 guzeného vepřového masa (plecko)
225 gklobásy typu chorizo
225 gvepřové klobásy
225 ganglické slaniny
225 guzených žeber
150 mlpomerančové šťávy
50 mlpálenky cachaca (lze nahradit bílým rumem)
1,5 šálkučerných fazolí
4 ksvelké stroužky česneku
2 ksvětší cibule
2-3 ksbobkové listy
1 kschilli papričky
3 lžícesádla nebo oleje
3 lžícečerstvé listové petrželky
1 lžičkaškrobové moučky
plátky pomeranče na ozdobu
petrželka na ozdobu
pepř
voda
sůl

Postup:

1. Nejlépe den předem dáme naložit do vody fazole spolu s uzeným masem
2. Klobásky opečeme na troše oleje nebo sádla dohněda, dáme je stranou
3. Ve velkém hrnci na zbylém sádle či oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, česnek a slaninu, přidáme nabobtnalé a důkladně zcezené fazolky, vše promícháme a chvíli podusíme
4. V této fázi ingredience v hrnci zalijeme o polovinu větším množstvím studené vody, než je objem fazolí, pokrm osolíme, okořeníme pepřem, bobkovým listem a nasekanou, jadřinců zbavenou chilli papričkou
5. Vše přivedeme k varu a na mírném zdroji tepla pak vaříme 30-40 minut
6. Jakmile budou fazolky měkké, přidáme všechno maso a opečené klobásky (v celku!), přilijeme vodu (měla by tvořit zhruba čtvrtinu celkového objemu jídla) a stále na mírném zdroji tepla vaříme další 1 hodinu
7. Uvařené maso i klobásky vyjmeme a pokrájíme na kousky
8. Pokrm dochutíme pomerančovou šťávu a cachacou, zahustíme škrobem rozmíchaným v malém množství studené vody a vše ještě několik minut povaříme
9. Nakonec přidáme posekanou petrželku, dochutíme nejlépe čerstvě namletým černým pepřem a solí
10. Na velkou mísu vyskládáme kousky masa a klobásek, přelijeme směsí s fazolkami a pokrm dozdobíme plátky pomeranče.

Doporučení:

Feijoadu servírujeme s bílou rýží, případně i s pikantní salsou.

Poznámka:

Cachaca – Brazilská pálenka z cukrové třtiny, která se na rozdíl od bílého rumu vyrábí přímo ze šťávy z cukrové třtiny. Nejznámější cachaca je světle žlutá a čirá a má název Pitú. Její chuť i aróma jsou jemné a obsahuje 41 % alkoholu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Jak na „Luxus za pár korun“? To prozradí Jiří Halamka od 16. května na TV Paprika

Znáte Jirku Halamku? A víte, že si s ním můžete opět zavařit? Televizní stanice TV Paprika totiž uvádí nový kulinární pořad, který bude opět pod taktovkou oblíbeného kuchaře. Jirka předvede svůj kulinářský um, přičemž ukáže, jak snadno lze připravit báječnou večeři z obyčejných surovin, které máme běžně ve spíži. V pořadu „Luxus za pár korun“ se budete moci inspirovat, jak z tradičních ingrediencí připravit pokrmy, které ze všedních dnů vytvoří ty, jež si budete pamatovat.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy