REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Feijoada

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento pokrm je znám v mnoha podobách na celém území Jižní Ameriky, v Brazílii, Portugalsku … patří mezi gastronomické klenoty této oblasti.


Ingredience:
225 guzeného vepřového masa (plecko)
225 gklobásy typu chorizo
225 gvepřové klobásy
225 ganglické slaniny
225 guzených žeber
150 mlpomerančové šťávy
50 mlpálenky cachaca (lze nahradit bílým rumem)
1,5 šálkučerných fazolí
4 ksvelké stroužky česneku
2 ksvětší cibule
2-3 ksbobkové listy
1 kschilli papričky
3 lžícesádla nebo oleje
3 lžícečerstvé listové petrželky
1 lžičkaškrobové moučky
plátky pomeranče na ozdobu
petrželka na ozdobu
pepř
voda
sůl

Postup:

1. Nejlépe den předem dáme naložit do vody fazole spolu s uzeným masem
2. Klobásky opečeme na troše oleje nebo sádla dohněda, dáme je stranou
3. Ve velkém hrnci na zbylém sádle či oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, česnek a slaninu, přidáme nabobtnalé a důkladně zcezené fazolky, vše promícháme a chvíli podusíme
4. V této fázi ingredience v hrnci zalijeme o polovinu větším množstvím studené vody, než je objem fazolí, pokrm osolíme, okořeníme pepřem, bobkovým listem a nasekanou, jadřinců zbavenou chilli papričkou
5. Vše přivedeme k varu a na mírném zdroji tepla pak vaříme 30-40 minut
6. Jakmile budou fazolky měkké, přidáme všechno maso a opečené klobásky (v celku!), přilijeme vodu (měla by tvořit zhruba čtvrtinu celkového objemu jídla) a stále na mírném zdroji tepla vaříme další 1 hodinu
7. Uvařené maso i klobásky vyjmeme a pokrájíme na kousky
8. Pokrm dochutíme pomerančovou šťávu a cachacou, zahustíme škrobem rozmíchaným v malém množství studené vody a vše ještě několik minut povaříme
9. Nakonec přidáme posekanou petrželku, dochutíme nejlépe čerstvě namletým černým pepřem a solí
10. Na velkou mísu vyskládáme kousky masa a klobásek, přelijeme směsí s fazolkami a pokrm dozdobíme plátky pomeranče.

Doporučení:

Feijoadu servírujeme s bílou rýží, případně i s pikantní salsou.

Poznámka:

Cachaca – Brazilská pálenka z cukrové třtiny, která se na rozdíl od bílého rumu vyrábí přímo ze šťávy z cukrové třtiny. Nejznámější cachaca je světle žlutá a čirá a má název Pitú. Její chuť i aróma jsou jemné a obsahuje 41 % alkoholu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Pernerka spojuje síly s Lidlem – zákazníkům nabídne bio žitný chléb ze své mouky

V březnu začne Lidl ve všech svých prodejnách nabízet nový bio chléb z české produkce. Bio žitný chléb peče z české mouky Pernerka rodinná pekárna Nopek. Zákazníci se mohou těšit na lokální produkt s kvalitním složením, který výborně chutná a splňuje bio standardy.

číst dále ...

Zdraví klíčí v semínkách… Stačí je „odemknout“!

Posilují imunitu, pomáhají při některých civilizačních chorobách, jsou skvělým pomocníkem při různých dietách… Semínka či ořechy patří do oblíbené rodiny superpotravin, které jsou pro naše tělo prospěšné v mnoha směrech. Věděli jste ovšem, že díky vodě nabobtná nejen jejich objem, ale zároveň také několikanásobně zvýšíte obsah živin? Aktivujte prospěšné látky a objevte klíč ke svému zdraví!

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Připravte si velikonoční menu podle tradic a objevte nové recepty

Vajíčka na různé způsoby, nádivka, mazanec i beránek – oblíbených velikonočních pokrmů existuje celá řada. Zkuste letos dodržet tradici a připravit si originální velikonoční menu podle zvyklostí. Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek nebo Bílá sobota, přichystejte na každý den jinou specialitu. A nezapomeňte, že delikátní pokrmy nestojí jen na receptu, ale především na kvalitních surovinách.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy