Tento pokrm je znám v mnoha podobách na celém území Jižní Ameriky, v Brazílii, Portugalsku … patří mezi gastronomické klenoty této oblasti.
Ingredience:
225 g | uzeného vepřového masa (plecko) |
225 g | klobásy typu chorizo |
225 g | vepřové klobásy |
225 g | anglické slaniny |
225 g | uzených žeber |
150 ml | pomerančové šťávy |
50 ml | pálenky cachaca (lze nahradit bílým rumem) |
1,5 šálku | černých fazolí |
4 ks | velké stroužky česneku |
2 ks | větší cibule |
2-3 ks | bobkové listy |
1 ks | chilli papričky |
3 lžíce | sádla nebo oleje |
3 lžíce | čerstvé listové petrželky |
1 lžička | škrobové moučky |
plátky pomeranče na ozdobu | |
petrželka na ozdobu | |
pepř | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Nejlépe den předem dáme naložit do vody fazole spolu s uzeným masem
2. Klobásky opečeme na troše oleje nebo sádla dohněda, dáme je stranou
3. Ve velkém hrnci na zbylém sádle či oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, česnek a slaninu, přidáme nabobtnalé a důkladně zcezené fazolky, vše promícháme a chvíli podusíme
4. V této fázi ingredience v hrnci zalijeme o polovinu větším množstvím studené vody, než je objem fazolí, pokrm osolíme, okořeníme pepřem, bobkovým listem a nasekanou, jadřinců zbavenou chilli papričkou
5. Vše přivedeme k varu a na mírném zdroji tepla pak vaříme 30-40 minut
6. Jakmile budou fazolky měkké, přidáme všechno maso a opečené klobásky (v celku!), přilijeme vodu (měla by tvořit zhruba čtvrtinu celkového objemu jídla) a stále na mírném zdroji tepla vaříme další 1 hodinu
7. Uvařené maso i klobásky vyjmeme a pokrájíme na kousky
8. Pokrm dochutíme pomerančovou šťávu a cachacou, zahustíme škrobem rozmíchaným v malém množství studené vody a vše ještě několik minut povaříme
9. Nakonec přidáme posekanou petrželku, dochutíme nejlépe čerstvě namletým černým pepřem a solí
10. Na velkou mísu vyskládáme kousky masa a klobásek, přelijeme směsí s fazolkami a pokrm dozdobíme plátky pomeranče.
Feijoadu servírujeme s bílou rýží, případně i s pikantní salsou.
Poznámka:Cachaca – Brazilská pálenka z cukrové třtiny, která se na rozdíl od bílého rumu vyrábí přímo ze šťávy z cukrové třtiny. Nejznámější cachaca je světle žlutá a čirá a má název Pitú. Její chuť i aróma jsou jemné a obsahuje 41 % alkoholu.