REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Fazolová polévka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Indická polévka z fazolí, brambor a dalších ingrediencí.


Ingredience:
400 gpředem namočených barevných fazolí
200 gbrambor
4 lžícerostlinného oleje
1 lžíceostřejší kari pasty
1 lžícemleté papriky
2 lžičkymletého koriandru
2 ksřapíku celeru
2 kscukety
2 kscibule
2 ksstroužků česneku
1 kszelené papriky
1,2 lzeleninového vývaru
nasakaná nať koriandru na ozdobu
sůl

Postup:

1. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme oloupanou, na drobno nakrájenou cibuli, oloupané, na kostičky nakrájené brambory, na menší kousky nakrájený celer a za stálého míchání smažíme na středním plameni asi 5 minut
2. Přidáme oloupané, rozetřené stroužky česneku, mletý koriandr, mletou papriku, kari pastu a smažíme za stálého míchání další 1 minutu
3. Přilijeme vývar, podle chuti osolíme, přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme pod pokličkou na mírném plameni 25 minut
4. Pak do polévky přidáme nabobtnalé, okapané fazole, na kostičky nakrájené cukety, očištěnou na menší kousky nakrájenou papriku a dále vaříme pod pokličkou asi 15 minut, dokud není zelenina měkká
5. Z polévky oddělíme asi 2 naběračky, rozmixujeme je, vrátíme zpět do polévky a ještě ji ohřejeme až k bodu varu
6. Hotovou polévku posypeme nasekaným koriandrem a podáváme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy