Libanonský fattoush, často vyslovovaný také jako “fadash”, je salát z různých druhů zeleniny a kousků opečeného pita-chleba. Na tento salát lze použít sezónní zeleninu a bylinky. Typickým kořením pro salát Fattoush bývá sumah (sumac), který mu dává kyselou chuť, lze ho však nahradit nastrouhanou citronovou kůrou.
Ingredience:
250 g | cherri rajčátek |
2 lžíce | nasekané čerstvé petrželky |
1 lžíce | nasekané máty |
8 ks | ředkviček |
2 ks | jarní cibulky |
1 ks | červené papriky |
1 ks | okurky hadovky |
1/4 hrnku | olivového oleje |
libanonský chléb (pita) | |
Na zálivku: | |
1/4 hrnku | olivového oleje |
šťáva z 1 ks citrónu |
Postup:
1. Nejprve si připravíme zálivku; olivový olej spolu s citrónovou šťávou nalijeme do skleničky s uzávěrem, dobře protřepáme a dáme stranou
2. Druhou část olivového oleje rozehřejeme a osmažíme na něm libanonský chleba nakrájený na čtvrtky do křupava, asi tak 2 minuty
3. Rajčata překrojíme na půlky, oloupanou okurku nakrájíme na kostičky, očištěnou a jadřinců zbavenou papriku nakrájíme na čtverečky, ředkvičky na plátky a cibulku na proužky
4. Všechno v míse promícháme i s nasekanou petrželkou a mátou, zakápneme zálivkou ze skleničky
5. Jednotlivé porce ozdobíme osmaženým chlebem, který nalámeme na kousky.
Další možné ingredience: Feta sýr, petržel, mrkev, černé olivy, česnek, sumah (sumac) …
Poznámka:Recept na libanonský chleba najdete zde: Libanonský chleba.