REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Fattoush

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Libanonský fattoush, často vyslovovaný také jako „fadash“, je salát z různých druhů zeleniny a kousků opečeného pita-chleba. Na tento salát lze použít sezónní zeleninu a bylinky. Typickým kořením pro salát Fattoush bývá sumah (sumac), který mu dává kyselou chuť, lze ho však nahradit nastrouhanou citronovou kůrou.


Ingredience:
250 gcherri rajčátek
2 lžícenasekané čerstvé petrželky
1 lžícenasekané máty
8 ksředkviček
2 ksjarní cibulky
1 ksčervené papriky
1 ksokurky hadovky
1/4 hrnkuolivového oleje
libanonský chléb (pita)
Na zálivku:
1/4 hrnkuolivového oleje
šťáva z 1 ks citrónu

Postup:

1. Nejprve si připravíme zálivku; olivový olej spolu s citrónovou šťávou nalijeme do skleničky s uzávěrem, dobře protřepáme a dáme stranou
2. Druhou část olivového oleje rozehřejeme a osmažíme na něm libanonský chleba nakrájený na čtvrtky do křupava, asi tak 2 minuty
3. Rajčata překrojíme na půlky, oloupanou okurku nakrájíme na kostičky, očištěnou a jadřinců zbavenou papriku nakrájíme na čtverečky, ředkvičky na plátky a cibulku na proužky
4. Všechno v míse promícháme i s nasekanou petrželkou a mátou, zakápneme zálivkou ze skleničky
5. Jednotlivé porce ozdobíme osmaženým chlebem, který nalámeme na kousky.

Doporučení:

Další možné ingredience: Feta sýr, petržel, mrkev, černé olivy, česnek, sumah (sumac) …

Poznámka:

Recept na libanonský chleba najdete zde: Libanonský chleba.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy