REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Džem ze zahrady s tymiánem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

U nás doma se vždycky celé léto zavařovalo. Obě babičky mají obrovské zahrady, ve kterých roste od jablek a hrušek přes třešně až po rybíz prakticky všechno. V dětství jsem tomu nepřikládal velký význam. Dnes vím, jak obrovské bohatství je mít tu možnost vypěstovat si vlastní ovoce, zeleninu a bylinky. Víme, co jíme. A to, co si sami vypěstujeme a upravíme, pak chutná úplně ze všeho nejlíp.


Ingredience:
1000 gsměsi (rebarbora, třešně, maliny, borůvky, jahody....)
350 gcukru krupice
25 gcitronové šťávy
13 gpektinu
2 gčerstvého tymiánu
vhodné zavařovací sklenice s víčky

Postup:
  1. Ve větším, asi třílitrovém, hrnci smícháme cukr, tymián a pektin, pak přidáme směs. Pomalu za stálého míchání přivedeme k varu a poté vaříme, až se na teploměru ukáže 104 °C.
  2. Přidáme citronovou šťávu a sejmeme z ohně. Posbíráme pěnu a džemem naplníme dobře umyté sklenice.
  3. Zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Necháme tak minimálně 1 hodinu. Pak obrátíme zpět a džem necháme vychladnout.
Doporučení:

Při přípravě jakýchkoli džemů a marmelád vždy platí, že se cukr a pektin smíchají za sucha a teprve poté se přidá směs a tekutiny. Vše se zamíchá a přivede k varu. Je nutné stát u sporáku a směs míchat, aby se nepřipálila anebo naopak neutekla z hrnce.

Další recepty Josefa Maršálka zveřejněné v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz najdete zde: Mistr cukrář a pekař Josef Maršálek

Poznámka:

Recept z kuchařky “Moderní česká cukrařina” mistra cukráře a pekaře Josefa Maršálka.

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy