Pokud patříte k milovníkům dýní, určitě zkuste také tento recept na pečený dýňový humus s praženým mákem. Není to typický hummus z cizrny, ale jako pomazánka na čerstvé pečivo nebo dip k zelenině bude chutnat výborně.
Ingredience:
600 g | dýně Hokkaidó |
3-4 lžíce | limetové šťávy |
4 lžíce | olivového oleje |
2 lžíce | posekaného čerstvého koriandru |
2 lžíce | celého máku |
1 lžíce | sezamu |
2 ks | stroužky česneku (pečený či čerstvý) |
Postup:
- Omytou dýni nakrájejte i se slupkou na větší kostky, vložte na plech, přidejte celé stroužky česneku a pokapejte olivovým olejem.
- Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 30 minut. Dýně musí být krásně měkká.
- Po upečení nechte dýni vychladnout, vložte ji do vyšší nádoby, přidejte oloupaný pečený česnek, olivový olej, sezam a limetovou šťávu. Vše pomocí ponorného mixéru rozmixujte do jemného pyré a dochuťte solí.
- Přidejte na sucho opražený mák a ozdobte čerstvým koriandrem. Jestliže máte rádi intenzivnější česnekovou chuť, můžete namísto pečeného česneku použít čerstvý, který prolisujete a přidáte k dýni během mixování.
Nejlépe chutná na čerstvém chlebu, který si můžete doma připravit i bez kynutí. Díky semínkům a ořechům bude s dýňovým hummusem ideálně ladit.
Recept k článku: Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu
Poznámka:Zdroj: www.nasmodrymak.cz/Kitchenbook