Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.
Ideální volbou je mrkvovo–makový koláč. Tato dobrota v sobě skrývá hned tři potraviny, které pomáhají bojovat s neduhy podzimu, a k tomu si ještě pochutnáte. Například mrkev obsahuje vitamín A, E, K a selen. Právě ten podporuje imunitní systém. Další nenahraditelnou surovinou je mák. Zřejmě nenajdeme potravinu, která by byla na vápník bohatší. Mák obsahuje také antioxidačně působící vitamíny E a B. Do silné trojky přibydou ještě vlašské ořechy. Jsou zdrojem vysoké koncentrace tuků, vitamínu B, zinku, mědi a manganu.
Tento koláč vám udělá radost hned dvakrát. Použité suroviny dokáží dík prospěšným účinkům zlepšit náladu a zároveň jde o rychlovku ve stylu „vše z jedné misky“.
Recepty k tématu (objeví se po kliknutí na jejich název nebo fotografii!):
Mlsat se dá i zdravě, který podzimní recept zkusíte jako první? Pro makové recepty vždy používejte čerstvý kvalitní mák, nejlépe takový, který je označen Českou cechovní normou. Nebo si jej kupte přímo od pěstitelů na Makové mapě https://mapa.nasmodrymak.cz/. Více informací o naší české tradiční plodině a další makové recepty najdete na www.nasmodrymak.cz.
Májové recepty plné lásky a sezónních surovin
Malá třešňová kuchařka – ty nejlepší recepty s třešněmi