Dýňové máslo má mnoho využití. Můžeme ho použít k dochucení grilovaného masa, do jogurtů, nebo jen tak namazat na chleba či čerstvé rohlíky. Také ho lze přidat do těsta na dorty nebo například jako náplň do šátečků. Rozpis na 3 sklenice o objemu 250 ml.
Ingredience:
600 g | máslové dýně (bez semínek) |
120 ml | jablečného džusu |
120 ml | javorového sirupu |
1 lžička | mleté skořice |
1/2 lžičky | pomletého nového koření |
špetka soli |
Postup:
- Troubu necháme vyhřát na 200 °C
- Dýni zbavíme semínek a nakrájíme na 3 cm velké kusy, ty vyskládáme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme 30 minut.
- Upečenou dýni rozmixujeme na pyré, po vychladnutí odvážíme 400 g (zbytek lze zamrazit či použít v jiném receptu).
- Pyré v hrnci doplníme o ostatní suroviny, přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a zvolna vaříme 40 minut, obsah hrnce nám musí zhoustnout.
- Vychlazené použijeme nebo skladujeme v lednici ne déle než 1 týden.
Servírujeme v pokojové teplotě.